Praktische informatie

20 maart 2019, 20.00-22.00

Deur open vanaf 19:30

Lezing

Door: Ruurd Kok

Het Archeologiehuis

Museum bij de ingang van het archeon

Toegang is gratis

Kosteloos, museumjaarkaart is geldig

Oorlogssporen in duin en polder. Archeologisch onderzoek van Duitse verdedigingslinies in Zuid-Holland

Inhoud

Veel mensen zullen weten dat de Duitse bezetter tijdens WOII een verdedigingslinie heeft aangelegd langs de kust: de Atlantikwall. Op veel plaatsen vormen bunkers daarvan de stille getuigen. Minder bekend is dat tijdens de oorlog ook in het achterland verschillende verdedigingslinies werden aangelegd. Zo liep dwars door Zuid-Holland een linie van ondergelopen land, de Vordere Wasserstellung.

Afgelopen jaren hebben archeologen op verschillende plekken onderzoek gedaan naar resten van deze Duitse verdedigingswerken. Daarbij gaat de aandacht niet zozeer naar de betonnen bouw-werken, maar veel meer naar de sporen die bewaard zijn gebleven van loopgraven en stellingen.
Deze sporen zijn op veel plaatsen nog zichtbaar in het landschap. Hoe zien deze sporen eruit en welk verhaal kunnen ze vertellen? Na de lezing kijkt u met andere ogen naar de duinen en de polders.

Over de spreker 

Ruurd Kok (Amsterdam, 1969) studeerde prehistorie en archeologie in Leiden en werkte achtereenvolgens als gemeentelijk archeoloog in Gouda, als provinciaal archeoloog in Utrecht en als senior-beleidsadviseur
bij RAAP Archeologisch Adviesbureau in Leiden. Hij heeft zich ontwikkeld tot specialist op het gebied van archeologisch onderzoek naar resten uit de Tweede Wereldoorlog.

In 2018 was hij projectleider van de tentoonstelling ‘Drakentanden in de Duinen’, die tot juli 2019 is te zien in het Archeologiehuis Zuid Holland in Archeon. Sinds 2019 is hij werkzaam als archeologiedocent bij Saxion Hogeschool in Deventer. Daarnaast schrijft hij als freelance-journalist en werkt hij aan een publicatie over oorlogsmonumenten en herdenkingscultuur in Nederland.

Bestel tickets (Gratis)

Ga via de onderstaande knop naar de ticketpagina om tickets te bestellen voor dit evenement