Archeologiehuis

Het Archeologiehuis Zuid-Holland is enig in zijn soort en toont de bezoeker op unieke wijze een overzicht van de rijke geschiedenis van de provincie Zuid-Holland middels een breed scala aan archeologische vondsten, nieuwe media en opdrachttafels. De prehistorie (v.a. mesolithicum 8000 voor Chr.), de Romeinse periode (van 12 v. Chr. tot 406 n. Chr.) en de middeleeuwen (406 n. Chr. tot 1350 n. Chr.) komen zo op een bijzondere manier tot leven. Tevens wordt er aandacht besteed aan vondsten van na de middeleeuwen.

Middels een Nederlandstalige en Engels ondertitelde introductiefilm over de historie van Zuid-Holland wordt de bezoeker voorbereid op de meer dan 600 bijzondere vondsten, intrigerende achtergrondverhalen en bijzondere gebruiken uit vervlogen tijden. Hoe keek men in de prehistorie bijvoorbeeld aan tegen de dood? Waarom schreven Romeinse soldaten hun naam op hun spullen? Hoe komt een exotisch aapje in een Nederlandse beerput? Wie heeft de spikes uitgevonden?
Deze, en nog veel meer boeiende weetjes kunt U ontdekken in de twee zalen die het Archeologiehuis Zuid-Holland rijk is. De eerste etage is gericht op de gehele archeologische geschiedenis van de provincie Zuid-Holland. De begane grond richt zich specifiek op de Romeinen in Alphen aan den Rijn.

Ook worden er regelmatig (wissel) tentoonstellingen gehouden zoals momenteel "leven langs de Limes". Vanaf 28 maart tot 28 juni.

 

In Archeon is altijd wat te beleven!

Het verzorgen van een fijne dag uit, vergaderingen, feesten en bijeenkomsten in de bijzondere en historische omgeving van Nederland. Al onze 43 gebouwen, boerderijen en hutten zijn authentieke reconstructies van archeologische opgravingen uit Nederland. De prehistorie vanaf het mesolithicum (8—voor Chr.) | de Romeinse periode ( ) | en de middeleeuwen tot 1350.

Onze z.g. Archeotolken wonen in Archeon en u als bezoeker kunt u mee doen met het dagelijks leven. Er zijn vele historische activiteiten voor jong en oud. Er is vermaeck en het gladiatorengevecht in de arena is de plek waar u als bezoeker uw stem kunt uitbrengen.
Het Archeologiehuis met het Romeins museum, ondergebracht in de Romeinse Villa Rijswijk, toont u een overzicht van de drie perioden; prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen, met vele vondsten, films en actieve onderdelen.

Archeon heeft als doelstelling om het cultureel materieel en immaterieel erfgoed van Nederland zoals wij dit tonen te behouden en door te geven aan de volgende generaties. Respect voor de aarde, natuur, mens en omgeving zijn belangrijke waarden in dit streven.
Archeon heeft twee grote horecalocaties, t.w. de Romeinse herberg en het middeleeuws klooster. Hier kunnen gezelschappen van 10 tot 1500 gasten worden verzorgd voor diner, ontvangsten, feesten en vergaderingen. In de cubicula (Romeinse slaapkamers) van de Romeinse herberg kunnen 50 personen overnachten en er zijn drie appartementen in de Middeleeuwen voor totaal 15 personen. Er is een natuur kampeerterrein voor 50 tenten.
Archeon heeft een capaciteit om ca. 7.500 personen te kunnen ontvangen voor een Dag Archeon vol vermaeck en vertier.

Zie ook de activiteitenkalender van Archeon..

 

 

Ja, ik wil lid worden van VVvA!

Lijkt het je leuk om ook wat te betekenen voor Archeon en wil je lid en evt. ook vrijwilliger worden van VVvA, vul dan dit FORMULIER in. (N.b. als je nog geen 18 bent, dienen je ouders toestemming te geven)

Meld je aan als vrijwilliger in Archeon

Lijkt het je leuk om ook wat te betekenen voor het Archeon en wil je vrijwilliger worden van VVvA, vul dan online het FORMULIER in.

Romeinen Archeon 2  (3).jpg
Middeleeuwen Archeon (2).jpg