Praktische informatie

Lezing


Locatie

Kosten p.p

Baden in luxe in een Romeinse provinciestad

De Centrale Thermen in Pompeï.

Inhoud

Toen de verwoestende uitbarsting van de Vesuvius in 79 na.Chr. een einde maakte aan het leven in Pompeï, was de bouw van een nieuw, groot, openbaar badgebouw nog in volle gang. Als deze ‘Centrale Thermen’ – de naam is modern – waren voltooid, zouden zij in voorzieningen en luxe niet hebben ondergedaan voor menig openbaar bad in Rome.

Bovendien is het een van de weinige gebouwen uit de Romeinse oudheid dat nooit is afgebouwd, waardoor allerlei details met betrekking tot de bouwpraktijk, techniek en decoratie kunnen worden bestudeerd. Opgravingen op het sportveld van de thermen leverden tot slot nieuwe kennis op over de eerdere bebouwing van het kavel, een terrein dat al eeuwen in gebruik was voordat besloten werd tot de aanleg van deze nieuwe thermen, in het hart van Pompeï.

Over de Spreker

Baden in luxe in een Romeinse provinciestad

Dr. Nathalie de Haan is archeoloog en als universitair docent Oude Geschiedenis verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel legt zij samen met collega dr. Kurt Wallat (Stuttgart) de laatste hand aan een boek over de Centrale Thermen in Pompeï.


Foto van Nathalie de Haan: © Suzan Zanders, RU Foto’s Centrale Thermen: © Nathalie de Haan

De toegang tot de lezingen van de V.V.v.A is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd. Graag je museumjaarkaart meenemen.

Spreker

Tickets bestellen

Klik hier voor tickets

Kosten

Datum

Tijd

Locatie