Praktische informatie

Speedlezing


Locatie

Kosten p.p

Constructing the Limes

De beleving van de Romeinse grens vroeger en nu

Inhoud

Hoe werken grenzen? En hoe bepalen grenzen het leven van mensen die in een grenszone wonen? Dat gaat een consortium onder leiding van dr. Saskia Stevens van de Universiteit Utrecht onderzoeken dankzij een toegekende subsidie van ruim 4 miljoen euro van NWA, de Nationale Wetenschaps Agenda.

In het project Constructing the Limes: de Romeinse rijksgrens in Nederland kijken de onderzoekers naar de bekendste en wellicht oudste grens in de geschiedenis: de limes, de grens van de Romeinse Rijk die dwars door Nederland liep. Uniek in dit project is de integratie van inzichten uit de geesteswetenschappen, de exacte wetenschappen en de archeologie. Zo kunnen onderzoekers met technieken uit de exacte wetenschappen onderzoeken hoe deze grens in de oudheid functioneerde. Museumpark Archeon is een van de maatschappelijke partners van dit project.

Meer weten over dit project: https://www.romeinen.nl/ontdek-romeins-nederland/nieuws/nwa-honoreert-aanvraag-constructing-the-limes

Over de Spreker

Constructing the Limes

Dr. Saskia Stevens is werkzaam als universitair docent bij de afdeling Geschiedenis van de Oudheid en Antieke Cultuur. Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis en archeologie van de Romeinse Periode. Haar onderzoek richt zich op de dynamiek en betekenis van grenzen en grenslandschappen in het Romeinse Rijk en momenteel is zij bezig met het opzetten van een interdisciplinair onderzoek over de Romeinse rijksgrens (limes) in Nederland: Constructing the Limes. Dr. Stevens is bovendien opleidingscoördinator van de bacheloropleiding Geschiedenis.

Wouter Vos heeft als specialisatie de Romeinse tijd, en ervaring langs zowel de limes (Valkenburg, Alphen aan den Rijn, Woerden, Vleuten, Vechten) als op het Romeinse platteland (Wijk bij Duurstede, Houten, Monster, Beneden Leeuwen, Harmelerwaard). Zijn interesse ligt bij militaire installaties (castella, vici, wegen, etc.), huisplattegronden en scheepvaart. Hij promoveerde in 2009 op landelijke nederzettingen in het Kromme-Rijngebied.

Spreker

Tickets bestellen

Klik hier voor tickets

Kosten

Datum

Tijd

Locatie