Praktische informatie

Datum

Lezing

Locatie

Kosten p.p

Heidense heiligdommen, zichtbare én gereconstrueerde resten

Inhoud

Judith Schuyf beschreef in het boek Heidense Heiligdommen de zichtbare resten van het pre-christelijke verleden in Nederland. Heilige bomen, waterbronnen, stenen, heuvels en kuilen verwijzen naar heiligdommen, tempels en plaatsen waar recht werd gesproken.

Veel werd tijdens de kerstening en de reformatie verwoest, maar er is ook wel het een en ander overgebleven. Archeologische vondsten geven extra informatie over hoe de mens zich de omgeving en de rol die de bovennatuur daarin speelde voorstelde.

Reconstructies, zoals in Archeon staan, maken duidelijk hoe deze objecten er vroeger uitzagen. Met deze reconstructies als leidraad maken we een reis door de eeuwen rond het begin van de jaartelling.

Over de Spreker

Heidense heiligdommen, zichtbare én gereconstrueerde resten

Judith Schuyf (Den Haag 1951) studeerde geschiedenis en prehistorie en promoveerde in 1994 op een modern historisch onderwerp. Ze werkte lang o.a. bij de Universiteit Utrecht en heeft sinds haar pensionering meer tijd om wetenschappelijk onderzoek te doen en daarover te publiceren.

De vroege middeleeuwen in Noord-west Europa zijn haar lievelingsperiode en ze is gefascineerd door uitingen van religie in het verleden, die ze – zelf atheïst- probeert te begrijpen.

Spreker

Tickets bestellen

Klik hier voor tickets

Kosten

Datum

Tijd

Locatie