Praktische informatie

Lezing


Locatie

Kosten p.p

Rural Riches: Visie op de uitwisseling van producten

Inhoud

Visie op de uitwisseling van producten, in het bijzonder die van kralen, in de Merovingische samenleving, met een uitstapje naar Dorestad

In het gebied dat nu de huidige Benelux is, worden in vrouwengraven uit de Merovingische periode (450-750) veel kralensets gevonden. Veel van deze kralen werden niet lokaal vervaardigd, maar vonden hun oorsprong in het Nabije Oosten, het oostelijke Middellandse Zeegebied of het Baltische gebied.

In deze voordracht wordt verder ingegaan op de uitwisseling van Merovingische kralen. Ze reisden namelijk niet alleen over grote afstanden, maar ook door de tijd, naar andere werelden en weer terug. Ook wordt in deze lezing extra aandacht besteed aan de kralen die zijn gevonden in de vroegmiddeleeuwse handelsplaats Dorestad.

Over de Spreker

Rural Riches: Visie op de uitwisseling van producten

Mette behaalde in 2016 een cum laude haar (R)MA vroegmiddeleeuwse archeologie aan de Universiteit Leiden. Haar scriptie betrof een verdiepend onderzoek naar het gebruik en de uitwisseling van barnsteen in de Merovingische periode in Noordwest-Europa.

Tijdens haar studie deed ze ook onderzoek naar de uitwisseling van mediterraan geproduceerde in de 6e en 7e eeuw na Christus. Mette is momenteel PhD-onderzoeker in het ERC-project Rural Riches. Ze bestudeert de materiƫle cultuur van de plattelandsbevolking en de aard van de uitwisselingssystemen waardoor ze toegang hadden tot objecten met een zeer diverse oorsprong.

Mette en haar man hebben daarnaast een bedrijf genaamd: De Oudheidsfabriek dat het Nederlandse publiek wil inspireren met archeologie.

Spreker

Tickets bestellen

Klik hier voor tickets

Kosten

Datum

Tijd

Locatie