Praktische informatie

Lezing


Locatie

Kosten p.p

Varen op de Romeinse Rijn en de Noordzee

The best of the Tom's Wall Walk

Inhoud

Deze lezing is uitsluitend DIGITAAL te bekijken; binnenkort wordt de link gepubliceerd.

In zijn lezing zal Tom Hazenberg een bloemlezing geven over de scheepvaart van de Limes, de verbinding naar zeehavens en de Noordzee. Daarbij is ook aandacht voor diverse publieksprojecten waarvoor de Romeinse schepen aanleiding vormden.
Na de pauze neemt hij het publiek mee langs de Muur van Hadrianus. In 2017 liep hij van Noordzee tot Ierse Zee en legde deze reis vast in zijn vlog Hadrians Wall Walk (zie www.RomeinseKust.nl in archief 2017). Hazenberg kijkt vanavond terug op deze unieke ervaring.

Over de Spreker

  • This Event has passed.

Varen op de Romeinse Rijn en de Noordzee

Tom Hazenberg heeft Klassieke talen en Archeologie gestudeerd op de Universiteit Leiden. In de jaren ’90 heeft hij opgravingen geleid waaronder Leiden-Roomburg en Houten. Later onder andere ook de opgravingen van het Romeinse castellum in Woerden en het roei-vrachtschip Woerden 7. Ruim 20 jaar geleden heeft hij 1Arch/Hazenberg Archeologie opgericht, dat naast onderzoek en advies ook projecten ontwikkelt waarin archeologie een maatschappelijke bijdrage levert zoals het recent geopende Limes Bezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM in de zorginstelling Ipse de Bruggen in Zwammerdam. In 2018 ontving Tom Hazenberg de Cultuurprijs Zuid-Holland.

Momenteel werkt hij samen met Stichting Museumpark Archeon om de Rijks Maritieme Erfgoedcollectie Zwammerdamschepen zelf te restaureren in de Romeinse Restauratiewerf. Deze collectie zal de basis vormen voor het nieuw Nationaal Romeins Scheepvaart Museum. Daarnaast werk Hazenberg aan de versterking van de exploitatie en marketing van de hele Nedergermaanse Limes als toekomstig aantrekkelijk UNESCO Werelderfgoed.

Naast zijn werk aan de schepen van de limes heeft Hazenberg ook een groot aantal onderzoeken langs de Noordzeekust gebundeld in de Romeinse Kust. Vandaaruit werkt hij momenteel aan internationaal Romeins Noordzee-samenwerking onder de titel `Bridging the North Sea'. Ook in dat project probeert Hazenberg onderzoek naar scheepvaart, transport en handel te verbinden aan hedendaagse thema's zoals migratie, zeespiegelstijging en Europa na de Brexit. Zelf schreef hij de boekjes `Varen op de Romeinse Rijn’ en `De Romeinse Kust'.

Spreker

Tickets bestellen

Klik hier voor tickets

Kosten

Datum

Tijd

Locatie