Restauratie van de unieke Zwammerdamschepen

 

Gezocht: Coördinator én vrijwilligers voor de restauratie van de unieke Zwammerdamschepen

zwammerdamschepen Archeon 1
Restauratie
Deze unieke Romeinse schepen zijn in de jaren zeventig in de kern Zwammerdam opgegraven. In de tussenliggende jaren is het goed bewaarde hout geconserveerd. Nu is het tijd om de schepen in elkaar te zetten, voor de restauratie dus. De schepen van Zwammerdam zijn beroemd binnen de wetenschappelijke wereld. Er zijn maar weinig Romeinse schepen gevonden. Eigenlijk alleen aan de randen van het Romeinse Rijk. Dat komt door de natte grond in het noorden van Europa.
Op termijn is het de bedoeling om de schepen onder te brengen in een nieuw te bouwen Romeins Scheepvaartmuseum.

De restauratie en presentatie van de Zwammerdamschepen vormt een uniek project dat zijn weerga niet kent. Weliswaar is in 2015 het vrachtschip De Meern 1 gepresenteerd in Castellum de Hoge Woerd, maar een project waarbij een collectie van zes Romeinse schepen wordt gerestaureerd en tentoongesteld is langs de gehele limes niet te vinden. Het project zal dan ook de aandacht van nationale en internationale wetenschappers en media trekken. Het overall-project 2017 en verder dient te leiden tot het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum in Archeon.

2018-2021 restauratiefase
In deze periode zullen de schepen onder deskundige begeleiding van archeoloog Tom Hazenberg gerestaureerd gaan worden in Archeon zelf. Daarvoor zoeken wij vrijwilligers welke hierbij willen helpen en die wekelijks voor 20-30 uur beschikbaar zijn om mee te restaureren. Voor deze werkzaamheden ontvangen VVvA-vrijwilligers dezelfde vergoeding als voor de tolken/vrijwilligers in het park geldt. De restauratie vindt plaats van maandag t/m zaterdag. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich ook melden en worden dan tegelijk lid van VVvA welke ook de administratie verzorgt. Zowel de al eerder aangemelde VVvA vrijwilligers alsmede nieuwe vrijwilligers kunnen zich aanmelden. Aanmelden als vrijwilliger via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Vrijwilligerswerk en de belastingdienst

De belastingdienst geeft duidelijke regels voor wat de bijverdiensten maximaal moegen zijn voor vrijwilligers zoals in Archeon. Dat betekent maximaal 150 euro per maand (totaal) inkomsten en maximaal 1500 euro per jaar. Kom je hierboven ga je alsnog over het gehele bedrag belasting betalen. Lees hier verder over de regels van de belastingdienst voor vrijwilligerswerk.

zwammerdamschepen Archeon 2

Hands-on coördinator gezocht (meewerkend voorman, in dienst van Archeon zélf)
Er zullen tijdens dit lange restauratieproject veel vrijwilligers, maar ook publieksgroepen en groepen scholieren actief meewerken aan de restauratie. Dat vraagt een (dagelijkse) coördinatie van de teams welke ingedeeld worden als ook de planning van materialen. De coördinator dient in de omgeving van Alphen te wonen en voor tenminste 30 uur per week beschikbaar te zijn en er niet vies van te zijn de handen uit de mouwen te steken. De vergoeding op ZZP-basis wordt in onderling overleg afgestemd met de directie van Archeon. Aanmelden voor de functie van coördinator kan bij de HRM manager van Archeon. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Meld je aan als vrijwilliger in Archeon

Lijkt het je leuk om ook wat te betekenen voor het Archeon en wil je vrijwilliger worden van VVvA, vul dan online het FORMULIER in.