Restauratie

Zwammerdamschepen

Zwammerdamschepen

Deze unieke Romeinse schepen zijn in de jaren zeventig in de kern Zwammerdam opgegraven. In de tussenliggende jaren is het goed bewaarde hout geconserveerd. Nu is het tijd om de schepen in elkaar te zetten, voor de restauratie dus. De schepen van Zwammerdam zijn beroemd binnen de wetenschappelijke wereld. Er zijn maar weinig Romeinse schepen gevonden. Eigenlijk alleen aan de randen van het Romeinse Rijk. Dat komt door de natte grond in het noorden van Europa. Op termijn is het de bedoeling om de schepen onder te brengen in een nieuw te bouwen Romeins scheepsvaartmuseum.

De restauratie en presentatie van de Zwammerdamschepen vormt een uniek project dat zijn weerga niet kent. Weliswaar is in 2015 het vrachtschip De Meern 1 gepresenteerd in Castellum de Hoge Woerd, maar een project waarbij een collectie van zes Romeinse schepen wordt gerestaureerd en tentoongesteld is langs de gehele limes niet te vinden. Het project zal dan ook de aandacht van nationale en internationale wetenschappers en media trekken. Het overall-project 2017 en verder dient te leiden tot het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum in Archeon.

Restauratiefase

Restauratiefase

2018-2021. In deze periode zullen de schepen onder deskundige begeleiding van archeoloog Tom Hazenberg gerestaureerd gaan worden in Archeon zelf. Daarvoor zoeken wij vrijwilligers welke hierbij willen helpen en die wekelijks beschikbaar zijn om mee te restaureren of als gids te helpen.

Er worden voor dit project mensen gevraagd die zich regelmatig willen inzetten voor de restauratie van de schepen. Daarbij is er veel behoefte aan vrijwilligers die als gastvrouw of gastheer de bezoekers kunnen vertellen over alle aspecten rondom de Zwammerdamschepen, de Limes enz. 

Voor deze werkzaamheden ontvangen VVvA-vrijwilligers dezelfde vergoeding als voor de tolken/vrijwilligers in het park geldt. De restauratie vindt plaats van maandag t/m zaterdag. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich ook melden en worden dan tegelijk lid van VVvA welke ook de administratie verzorgt. Zowel de al eerder aangemelde VVvA vrijwilligers alsmede nieuwe vrijwilligers kunnen zich aanmelden.