Restauratie

Zwammerdamschepen

Zwammerdamschepen

Deze unieke Romeinse schepen zijn in de jaren zeventig in de kern Zwammerdam opgegraven. In de tussenliggende jaren is het goed bewaarde hout geconserveerd. Nu is het tijd om de schepen in elkaar te zetten, voor de restauratie dus. De schepen van Zwammerdam zijn beroemd binnen de wetenschappelijke wereld. Er zijn maar weinig Romeinse schepen gevonden. Eigenlijk alleen aan de randen van het Romeinse Rijk. Dat komt door de natte grond in het noorden van Europa. Op termijn is het de bedoeling om de schepen onder te brengen in een nieuw te bouwen Romeins scheepsvaartmuseum.

De restauratie en presentatie van de Zwammerdamschepen vormt een uniek project dat zijn weerga niet kent. Weliswaar is in 2015 het vrachtschip De Meern 1 gepresenteerd in Castellum de Hoge Woerd, maar een project waarbij een collectie van zes Romeinse schepen wordt gerestaureerd en tentoongesteld is langs de gehele limes niet te vinden. Het project zal dan ook de aandacht van nationale en internationale wetenschappers en media trekken. Het overall-project 2017 en verder dient te leiden tot het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum in Archeon.

Restauratiefase

Restauratiefase

2018-2021. In deze periode zullen de schepen onder deskundige begeleiding van archeoloog Tom Hazenberg gerestaureerd gaan worden in Archeon zelf.

Voor vrijwilligers werkzaamheden als gastvrouw/gastheer op de Zwammerdamwerf ontvangen VVvA-vrijwilligers dezelfde vergoeding als voor de tolken/vrijwilligers in het park geldt. De restauratie vindt plaats van maandag t/m zaterdag en in het weekend komen bezoekers ook naar de werf om de schepen te zien.

Momenteel worden er geen vrijwilligers meer gezocht voor de Zwammerdamwerf.