Agenda

Activiteiten overzicht

Aankomende evenementen 2020

Corona maatregelen

Het Corona virus heeft het hele land, de hele wereld, in zijn greep. De overheid heeft begrijpelijk een reeks maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te kunnen reguleren. Stoppen zal niet gaan, maar het beheersbaar houden is de inzet van de regering.

Ook VVvA volgt de maatregelen van de overheid en dat heeft tot gevolg dat een aantal bijeenkomsten op korte termijn vervallen of verplaatst worden.

De activiteiten juni, juli van augustus gaan wel door.

Workshop - Kruidengeneeskunde

11 juli – 10.00 – 11.00

VVvA organiseert een nieuwe workshop: “Kruidengeneeskunde door de eeuwen heen”.  Deze workshop zal plaatsvinden op zaterdag 11 juli in de keuken van het Koopmanshuis in Archeon en zal gegeven worden door kruidendeskundige Charlotte Koerni.

Professor Herman Pleij over liefde & lust in de late Middeleeuwen

Verplaatst naar 23 oktober

Diegenen die al een kaartje hebben gekocht en dus ook de entree betaald houden het recht op het kaartje voor de nieuwe datum op een vrijdagavond in het najaar. Mocht iemand wensen om het geld nu al terug te krijgen, kan dat uiteraard ook. Momenteel overleggen wij met professor Pleij over de nieuwe datum.

Lees & boek hier

Excursie: Allemaal Wonderen

15 augustus – 11:00 – 15:00

Excursie naar de collectie van museum
Catharijneconvent over wonderbaarlijke verhalen en legenden door Wiel van der Mark..
.

Workshop - Kruidengeneeskunde

12 november – 10.00 – 13.00

VVvA organiseert een nieuwe workshop: “Kruidengeneeskunde door de eeuwen heen”.  Deze workshop zal plaatsvinden op zaterdag 13 juni en zaterdag 12 november in de keuken van het Koopmanshuis in Archeon en zal gegeven worden door kruidendeskundige Charlotte Koerni.

Franciscaners op de Voorstraat

19 augustus – 20:00 – 22.00

In samenwerking met Museumpark Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing en kloosterbezoek door dr. Marc Dorst..

Baden op z’n Romeins in Coriovallum

2 sept – 20:00 – 22:00

In het centrum van Heerlen bevinden zich de restanten van een Romeins publiek badhuis. Het is het bestbewaarde gebouw uit de Romeinse tijd van Nederland. In deze lezing komt het nieuwe onderzoek en alle onderzoeksresultaten uitgebreid aan bod.

Reizen en koken langs de Romeinse Limes

7 okt – 20:00 – 22:00

Deze lezing gaat over het tweede Romeinse kookboek boek van Claudia Vandepoel, we reizen mee met een neef van Keizer Hadrianus die langs de Limes, over de Rijn, vaart en op weg is naar Hadrians Wall.

Van de doden naar de levenden.

4 nov – 20:00 – 22:00

In 2015 werden archeologen van ADC ArcheoProjecten verrast door de vondst van een grafveld uit de periode van de hunebedbouwers. Iets dergelijks was nog nooit gevonden in Noordwest-Europa en de 140 aangetroffen graven boden zijn uniek.

Tussen Kaupang en Dorestad

7 nov – 13:30 – 15:00 (ALV lezing)

Tijdens deze lezing vertelt de spreker over de contacten en wederzijdse relaties tussen de Vikingstad Kaupang in Noorwegen en het middeleeuwse Dorestad in Nederland.

Workshop - Kruidengeneeskunde

12 november – 10.00 – 13.00

VVvA organiseert een nieuwe workshop: “Kruidengeneeskunde door de eeuwen heen”.  Deze workshop zal plaatsvinden op zaterdag 13 juni en zaterdag 12 november in de keuken van het Koopmanshuis in Archeon en zal gegeven worden door kruidendeskundige Charlotte Koerni.

Nieuws uit Egypte

2 dec – 20:00 – 22:00

Al sinds 1975 voert het Rijksmuseum van Oudheden in Sakkara een project uit, waarbij elk jaar een aantal weken wordt gegraven en onderzoek gedaan. In deze lezing zal Lara Weiss vertellen over de geschiedenis van de opgravingen.