Agenda

Activiteiten overzicht

Aankomende evenementen 2020

Corona Maatregelen

Het Corona virus heeft het hele land, de hele wereld, in zijn greep. De overheid heeft begrijpelijk een reeks maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te kunnen reguleren. Stoppen zal niet gaan, maar het beheersbaar houden is de inzet van de regering en ook van onze vereniging.

VVvA volgt samen met Archeon de maatregelen van de overheid en dat heeft tot gevolg dat het aantal deelnemers bij  bijeenkomsten lager is en er andere voorzorgsmaatregelen zijn getroffen.

Taalkundige blik op graafschap holland

14 okt. 20.00 – 22.00

Taalkundigen gaan er vanuit dat de kustbewoners in de elfde en vroege twaalfde eeuw een taalwissel van dit vroege Oudfries naar het Oudnederlands maakten. Maar hoe weten zij dat precies?

 

 

Professor Herman Pleij over liefde & lust in de late Middeleeuwen

Verplaatst naar 23 oktober

Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Het huwelijk diende voor de voortplanting en het dempen van lusten. Genot was uit den boze. Professor Pleij verteld hierover tijdens deze speciale lezing. Maximaal 100 deelnemers!

Zwangerschap en bevalling in de Romeinse tijd

7 nov. 13.30 – 15.00

Zwanger raken was niet zo lastig, maar een bevalling in de Romeinse tijd was zwaar werk voor de vrouwen.

Hoe dat in zijn werk ging vertelt Ratna en toont daarbij authentieke beelden.

Van de doden naar de levenden.

4 nov – 20:00 – 22:00

In 2015 werden archeologen van ADC ArcheoProjecten verrast door de vondst van een grafveld uit de periode van de hunebedbouwers. Iets dergelijks was nog nooit gevonden in Noordwest-Europa en de 140 aangetroffen graven boden zijn uniek.

ALV & Vriendendag

07 november – 10.00 – 13.00

Agenda:

10.00 ALV

12.00 Lunch (niet verplicht)

13.30 Lezing

15.00 Vriendenborrel

Workshop - Kruidengeneeskunde

12 november – 10.00 – 13.00

VVvA organiseert een nieuwe workshop: “Kruidengeneeskunde door de eeuwen heen”.  Deze workshop zal plaatsvinden op zaterdag 12 november in de keuken van het Koopmanshuis in Archeon en zal gegeven worden door kruidendeskundige Charlotte Koerni.

Nieuws uit Egypte

2 dec – 20:00 – 22:00

Al sinds 1975 voert het Rijksmuseum van Oudheden in Sakkara een project uit, waarbij elk jaar een aantal weken wordt gegraven en onderzoek gedaan. In deze lezing zal Lara Weiss vertellen over de geschiedenis van de opgravingen.