Nieuwsbrief

VVvA nieuwsbrief – 12 juni 2024

VVvA nieuwsbrief – 12 juni 2024

Inhoud:

 • Veel activiteiten tijdens de Nationale Archeologie Dagen
 • 3 juli VVvA lezing: De Geschiedenis van ossen in Nederland en Archeon
 • Wat is er allemaal te doen in Archeon: 22 en 23 juni Midzomerfeest
 • Nieuwe tentoonstelling “Bestemming bereikt” in Archeologiehuis
 • VVvA cadeau aan Archeon in 2025; kom maar op met je idee
 • Nieuw logboek Zwammerdamschepen
 • Video’s over VVvA en Archeon van Erik Elshout

Veel activiteiten tijdens de nationale Archeologie dagen op 14-15-16 juni

De Nationale Archeologiedagen op 14, 15 & 16 juni 2024 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Ga underground bij de archeoloog en ontdek jouw geschiedenis!

Museumpark Archeon

Dicht bij huis in museumpark Archeon wordt er ook van alles georganiseerd. Veel van onze verre geschiedenis ligt verrassend dichtbij, net onder onze voeten. Tijdens de Nationale Archeologiedagen kunnen bezoekers deelnemen aan diverse activiteiten in en rondom het Archeologiehuis Zuid-Holland en in het museumpark Archeon. Bezoekers kunnen de archeoloog in zichzelf naar boven laten komen en zelf op zoek gaan naar aardewerk en Romeinse munten, die verstopt liggen in het zand. In het Archeologiehuis Zuid-Holland volgt men een rondleiding over de bijzondere vondsten uit de provincie Zuid-Holland.

In het museumpark zijn verschillende speciale activiteiten georganiseerd binnen het thema archeologie. Zo kan men in de prehistorie brandnetelvezel winnen en zelf fossielen maken. Bij de Romeinen kunnen bezoekers leren schaven, waarbij dunne laagjes zand weg worden geschaafd met een scherpe schep om voorwerpen op te graven en kleurverschillen in de bodem te zien.

Op de Restauratiewerf van de Zwammerdamschepen wordt hard gewerkt aan de restauratie van deze historische schepen. Er is al één compleet schip gerestaureerd: de Zwammerdam 2, die nu te bewonderen is op de restauratiewerf. Hier is ook een prachtige tentoonstelling te zien over de Zwammerdamschepen en de Neder-Germaanse Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Foto: archief Nigrum Pullum

Opgravingen bij Nigrum Pullum, gaan we de castellum muur ontdekken?

Start nieuwe opgravingen tijdens de Nationale Archeologiedagen in de week van de Nationale Archeologiedagen.

Op 11 juni starten de archeologen met de opgravingen naar een deel van de Castellum-muur en sporen van de vicus. Bezoek hen tijdens de Nationale Archeologiedagen op 14 juni en neem een kijkje bij dit bijzondere project. Mocht het ons lukken om sporen te vinden, dan zou dat voor het eerst zijn sinds de jaren zestig en zeventig, wat deze ontdekking des te specialer maakt!

De dagbestedingsgroep van Ipse de Bruggen, de zg. Houtisten, zullen tijdens deze dagen helpen met het wassen van de vondsten. Bezoek ook de permanente expositie en loop over de heilige grond van de vindplaats van de wereldberoemde unieke Zwammerdamschepen.

Open dag op vrijdag 14 juni

Maak van de gelegenheid gebruik om ook museumpark Archeon te bezoeken, waar de Zwammerdamschepen worden gerestaureerd. Bezoek de Romeinse Hortus Populus in Bodegraven, of ontdek het bruisende centrum van Alphen aan den Rijn, bekend als de oude wereldstad Albaniana aan de Limes.                                                                                                                                                                                  

Je bent op 14 juni van harte welkom van 11:00 tot 15:00 uur bij Ipse de Bruggen (Hooge Burch) op Spoorlaan 19-30, 2471 PB Zwammerdam.

Maak van de gelegenheid gebruik om ook museumpark Archeon te bezoeken, waar de Zwammerdamschepen worden gerestaureerd. Bezoek de Romeinse Hortus Populus in Bodegraven, of ontdek het bruisende centrum van Alphen aan den Rijn, bekend als de oude wereldstad Albaniana aan de Limes.

Evenement Romeinendag te Bodegraven/ 1 dag – zaterdag 15 juni – Gratis evenement.

Tijd 10:00 – 16:00 op de Hortus Populus, Limespad 1 Bodegraven

Met Romeinse soldaten en burgers in optocht door Weideveld, soldaten­lunch op de Hortus en spelletjesmiddag op de Hortus.

3 juli lezing: De Geschiedenis van Ossen in Nederland en Archeon

Nieuwe lezingen en activiteiten op de website; save the dates!

Fokko Bloema is sinds 1996 in dienst bij Archeon als dierenverzorger verzorgt deze lezing. De ossen hebben vanaf de prehistorie tot en met de middeleeuwen een hele belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van ons land. In de geschiedenisboeken is deze rol ernstig onderbelicht.

Fokko Bloema zal je uitleggen waarom! De economische waarde van ossen wordt vaak niet onderkend. Als werkdieren zijn ze gebruikt voor het ontginnen van de woeste prehistorische gronden. In de bronstijd, ijzertijd, Romeinse tijd en middeleeuwen zijn het de trekdieren voor langeafstandstransport. In de middeleeuwen speelden ossen ook een belangrijke rol in de export van vlees.

Vanwege de belangrijke functie die ossen speelden in de (pre)historie van Nederland, heeft Archeon al in 1994 een span ossen aangeschaft. Zo hebben deze vriendelijke reuzen ook een belangrijke rol gespeeld in het dagelijkse infotainment van het park. In deze lezing hoopt de spreker zijn liefde voor deze beesten over te brengen door meer uitleg te geven over hun rol in de geschiedenis van Nederland en zal hij vertellen over de verschillende ossenspannen die op het park hebben gewerkt.

De ossen Isaac en James zijn in 2018 geschonken aan Archeon door de leden en het bestuur van de VVvA.

Save the dates!

Onze activiteitencommissie en met name Erik en Wiel zijn prettig druk bezig met het voorbereiden en organiseren van de komende najaar lezingen, excursie en workshop. Momenteel is nog niet alles bekend v.w.b. inhoud, maar je kun op de VVvA website vast de sprekers lezen en de data, welke je vast in je agenda kunt reserveren.

Ook meedoen? Gezocht enthousiaste leden

Het organiseren van lezingen, workshops en excursies is leuk werk en vraagt natuurlijk ook een beetje organisatie en improvisatietalent. Maar het geeft veel voldoening. Heb je interesse in archeologie en vind je het leuk om zelf ook een en enkele activiteiten voor VVvA te organiseren, maak dan een keer kennis met Wiel of Erik en wie weet draai je ook mee in de VVvA activiteitencommissie.

Meer informatie en aanmelden: https://shorturl.at/xvG4N

Foto: St. jansfeest

Wat is er allemaal te doen in Archeon

Op 22 en 23 juni vieren wij midzomer! Dit is de langste dag van het jaar wat door alle tijden heen werd gevierd met veel vuur, bloemen en muziek. Kom dus vooral versierd met je eigen bloemenkrans naar het park.

In de Romeinse tijd wordt er veel gedanst waarbij je kunt kijken, of zelf kunt meedoen. Daarnaast wordt er Quinquatria gevierd, de feestdag ter ere van de godin Minerva. Zij was godin van de wijsheid, beschermster van burchten en steden en de uitvinder van de fluit. Tijdens Quinquatria wordt er dus veel fluit gespeeld, veel vuren aangestoken, gladiatorengevechten gehouden en kunsten op straat bekeken. Het was ook de dag waarop je het orakel kon raadplegen en de toekomst kon laten voorspellen.

Vanaf de middeleeuwen, krijgt het feest door het Christendom een andere wending en gaan ze het feest weiden aan Johannes de doper. Het krijgt dan de naam: Sint-Jans feest. Al blijft het feest gevierd worden met veel vuur, bloemen en muziek. Er komt een mooie optocht en er wordt veel gedanst om het vuur heen.

Meer informatie over evenementen in Archeon: https://www.archeon.nl/nl/agenda.html

Foto: Erfgoedhuis Zuid Holland

Nieuwe tentoonstelling “Bestemming bereikt” geopend in Archeologiehuis

Op donderdag 16 mei opende burgemeester Liesbeth Spies de tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’ in het Archeologiehuis in Alphen aan den Rijn. Deze tentoonstelling neemt je mee naar de vele, soms niet eerder vertelde Zuid-Hollandse migratieverhalen.

Centraal staan niet alleen de verhalen achter opgegraven voorwerpen uit Zuid-Holland, maar ook recente persoonlijke objecten en verhalen van mensen uit verschillende Alphense gemeenschappen.

Het cadeau van VVvA aan museumpark Archeon in 2024; het podium in de Middeleeuwen op sprekers, zangers, tovenaars

Idee gezocht voor VVvA cadeau aan Archeon in 2025; heb jij een leuk idee?

Onze vereniging heeft als goede gewoonte om ieder jaar een bescheiden, maar bruikbaar cadeau aan te bieden aan museumpark Archeon. Dat kunnen wisselende cadeaus is in de vorm van kleine publieks attracties, materialen zoals het middeleeuws podium of de bakkersoven of dieren zoals destijds de ossen.

Het bestuur van VVvA is op zoek naar goede ideeën voor het kado van volgend jaar en vraagt om jullie hulp daarbij.

Voorwaarden zijn dat wat wij aanbieden of zelf maken zichtbaar, leuk en interessant voor met name de bezoekers dient te zijn en betaalbaar voor onze vereniging.

En uiteraard passend in een van de tijden in Archeon.

Wij roepen onze leden op om hun ideeën hiervoor te mailen naar secretaris@vrienden-archeon.nl

Nieuw logboek Zwammerdamschepen; juni 2024

Lees het logboek van ‘Operatie Zwammerdamschepen’ juni 2024. Op de Restauratiewerf van de Zwammerdamschepen zijn dit voorjaar vele stappen gezet. Onder andere bij de Zwammerdamschepen 3 en 4 is veel vooruitgang te zien. Je leest het allemaal in dit logboek.

Lees meer: Logboek ‘Operatie Zwammerdamschepen’ juni 2024 | Archeon

Video opnames in Archeon van Erik Elshout
Erik Elshout van de activiteitencommissie is regelmatig aan het filmen bij VVvA evenementen en lezingen en in de laatste tijd Archeon zelf bij evenementen en activiteiten Hij heeft inmiddels een flinke collectie opgebouwd, welke je allemaal kunt bekijken. Veel kijkplezier!

De video’s zijn te zien door de links aan te klikken op de button VIDEO’S onderaan op deze pagina. Veel kijkplezier!


NoVA digitaal te lezen

Lees de nieuwe NoVA; in dit nummer

 1. De Voorzet 3. Ondertussen
  in Archeon 4. Drinken als een
  bronstijger 5. (Bijna) altijd wat
  te vieren 6. 30 jaar Archeon
 2. VVvA wisseling voorzitter
 3. Vrouwe Hadewij
 4. Anekdotes 30 jaar Archeon
 5. Felicitaties 14. Boeken en
  tentoonstellingen
 6. Agenda VVvA. 16. Strip
  Marcus & Marbo


Lees NoVA bovenaan op de homepage: https://www.vrienden-archeon.nl/

           
Bekijk het fotoarchief van Vereniging Vrienden van Archeon


Zie ook de recente foto reportages van Willem.
Ons lid Willem de Jeu fotografeert regelmatig de activiteiten van VVvA en van Archeon zelf. Die foto’s heeft hij voor ons opgeslagen in de “cloud”. Om die te kunnen bekijken of te kunnen downloaden dien je als lid in te loggen op onze kalendersite. Op de pagina LEDENINFORMATIE staat de link naar het VVvA fotoarchief.
 
 
Meld je als lid aan voor de VVvA-Facebook ledengroep en deel ook je tips en belevenissen
 VVvA heeft sinds een aantal maanden een facebook pagina voor haar leden en vrijwilligers. Daar kan iedereen die zich aanmeldt zelf tips, ideeën, belevenissen en oproepen plaatsen welke een relatie hebben met Archeon, VVvA, geschiedenis en archeologie.
Meld je bij onderstaande link aan en post zelf ook jouw tips, foto’s en belevenissen v.w.b. archeologie, VVvA en Archeon. https://www.facebook.com/groups/472372766428505/

Video's

Bekijk onze video’s
Klik hier

Evenementen

Bekijk onze evenementen
Klik hier

Nieuwsartikelen

Bekijk onze nieuwsartikelen
Klik hier

Laatste nieuwsbrieven

VVvA nieuwsbrief – 8 juli 2024

VVvA nieuwsbrief – 8 juli 2024

Inhoud:
• Nog 1-2 plaatsen vrij voor archeologiereis Zuid Engeland
• 6 augustus lezing: Romeinse en inheemse voedingsgewoonten langs de limes
• 11 juli Minderbroederskoor Pax et Bonum zingt in de Groene Kathedraal
• Zangers gezocht bij de Minderbroeders
• Geslaagde zomer BBQ in Archeon
• NoVA’s 2018 tot 2024 nu terug te lezen
• Wat is er allemaal te doen in Archeon: Prehistorische week
• Limeskalender Zuid-Holland; Romeinse activiteiten juli t/m oktober
• Tentoonstellingen en evenementen
• Video’s over VVvA en Archeon

Lees meer
VVvA nieuwsbrief – 30 juni 2024

VVvA nieuwsbrief – 30 juni 2024

VVvA nieuwsbrief 30 juni 2024 en uitnodiging zomer BBQ voor actieve vrijwilligers van VVvA.

Verder o.a.:
* VVvA lezing over ossen
* Prehistorische week in Archeon
* Coriovallum krijgt nieuw museum
* Minderbroederskoor nieuws
* Nieuws van Flora & Fauna werkgroep
* Limeskalender juli t/m oktober

Lees meer
VVvA nieuwsbrief 23 mei 2024

VVvA nieuwsbrief 23 mei 2024

Inhoud:
-Geslaagde avond met historicus Maarten van Rossem
-4 juni lezing: de oorsprong van megalithische culturen in Europa
-Wat is er allemaal te doen in Archeon, o.a. de Canondagen
-VVvA bouwploeg heeft omheining Romeinse muur vernieuwd
-VVvA cadeau aan Archeon in 2025
-Romeinse workshops bij Hortus Populus in Bodegraven
-Video’s over Archeon van Erik Elshout

Lees meer