Video’s, lezingen en evenementen, nieuws
De vele leuke en interessante video’s, komende lezingen en evenementen en nieuwsitems tref je aan onderaan op deze pagina; klik op de buttons en alle informatie komt te tevoorschijn.
Geslaagde avond met historicus Maarten van Rossem
Op 6 mei was emeritus hoogleraar en historicus Maarten van Rossem weer eens te gast bij VVvA. Dit keer was het onderwerp de meer recente geschiedenis vanaf de jaren 70 tot heden. Van Rossem was als vanouds op dreef en wist de aanwezigen zo’n 2,5 uur te boeien met zijn zeer ruime kennis over de geschiedenis en zijn eigenzinnige visie op de nabije toekomst en dat gelardeerd met een dosis humor.
Zijn boodschap is helder, Europa is een stuk sterker en belangrijker dan de meesten mensen denken en hoeft niet veel te vrezen van Rusland en China, maar dient de ontwikkelingen wel serieus te nemen en zich daartegen te wapenen.
De aanwezigen waren zeer te spreken over de bijeenkomst en velen maakten gebruik van het kopen en laten signeren van boeken van de hand van Maarten van Rossem.
Maarten liet ons nog weten dat hij het een heel prettige avond had gevonden.
4 juni VVvA lezing: De oorsprong van megalithische culturen in Europa
Tijdens Dr. Hendrik Gommer (bioloog) zijn reizen langs meer dan 3000 hunebedden in Europa, vroeg hij zich voortdurend af hoe het mogelijk is dat je overal in Europa eenzelfde soort steenformaties tegenkomt, hoewel ze van regio tot regio van elkaar verschillen. In zijn laatste boek ‘Megalieten: De oorsprong van megalithische culturen in Europa’ beschrijft hij o.a. de gelijkenis tussen het gedrag van bacteriën op een petrischaaltje en de neolithische kolonisten in Europa. Vanuit de culturele smeltkroes van het Bretagne van rond 4300 v. Chr. trokken de megalietenbouwers naar alle windstreken.
Tijdens deze presentatie zal hij in vogelvlucht dat proces beschrijven. Waarom zou juist in Bretagne de bakermat van de hunebedden liggen en niet in Denemarken, of Ierland, of Schotland, of Portugal of op Sardinië, waar toch ook veel monumenten te vinden zijn. Kolonisten bleken zich als bacteriën te gedragen. Net als het boek is de lezing gevuld met veel foto’s en ideeën om voor uitstapjes tijdens de vakantie, maar ook intrigerende inzichten in de menselijke natuur.
Meer informatie en aanmelden: https://shorturl.at/xvG4N
Wat is er allemaal te doen in Archeon; Canondagen 2024 en processie
Het laatste weekend van mei staat de Canon van Nederland centraal in Museumpark Archeon. Het zijn namelijk de Nationale Canondagen. Loop mee in de processie van Willibrordus, volg speciale rondleidingen over Trijntje in de prehistorie, de Romeinse Limes, de Karolingische periode en een speciale lezing over de ‘Zwarte dood’.
Loop in Museumpark Archeon door de Canon van Nederland. Begin de ontdekkingsreis in het Archeologiehuis, waar een overzicht van de rijke geschiedenis van de provincie Zuid-Holland wordt gepresenteerd aan de hand van een schat aan archeologische vondsten.
Volg de route door de prehistorie, die in Archeon begint bij het mesolithicum en hier wordt verteld over de tijd van Trijntje. Zij heeft geleefd in de tijd van de Jagers en Verzamelaars. Kinderen kunnen een eigen broodje bakken bij de eerste boeren. Bezoekers kunnen ervaren hoe het hunebed wordt gebouwd. Kinderen kunnen een mini hunebed bouwen en iedereen kan helpen bij het kei trekken.
In de Romeinse tijd nemen bezoekers plaats in de Romeinse schoolbanken. Volg de les zoals dat er 2000 jaar geleden aan toe ging. Loop via de Romeinse weg ‘Via Albaniana’ naar het Badhuis waar de Romeinen het badhuis laten zien en een Romeinse massage verzorgen. Het originele badhuis staat in Heerlen. Ook wordt een VR getoond in het Triclinium. In de restauratiewerf van de Zwammerdamschepen worden de Zwammerdamschepen live gerestaureerd. De gidsen vertellen er alles over.
In Dorestad, de Vikingnederzetting in Archeon die werd gesticht in de Karolingische tijd, is onderdeel van de Canon en hier wordt getoond hoe men met runen kan leren schrijven.
Tijdens de Canondagen zijn er speciale rondleidingen in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen.
Processie Willibrordus en speciale lezing Zwarte Dood
In de middeleeuwen, vanuit het Klooster wordt aandacht besteed aan Willibrordus. De Minderbroeders en poorters uit de stad voeren samen met bezoekers een middeleeuws spel op rond zijn persoon over belangrijke thema’s uit zijn leven. Een zingende processiegang van de broeders naar het Huis van de Visser waar Willibrordus per boot aankomt. Vervolgens wordt hij zingend begeleidt naar de markt. Hier spreekt hij een in Utrecht bewaarde Oudsaksische Doopformule uit de 8e eeuw uit tijdens een “hernieuwing van de Doopbeloften”. Tijdens de Springprocessie naar het Klooster worden bezoekers uitgenodigd om deel te nemen. Bij het Klooster wordt Willibrordus nog feestelijk toegezongen. De liederen die tijdens het middeleeuwse spel worden gebruikt dateren uit de 9e eeuw.
In het chirurgijnshuis kunnen bezoekers ’s middags luisteren naar een verhaal en meer leren over kennis en inzichten over de “zwarte dood” uit het canonvenster van de 14e eeuw. De vertellingen zijn aan de hand van het (gefingeerde maar op bronnen gebaseerde) verslag over de pest die Jehan of Johan overkwam.
Meer informatie over evenementen in Archeon: https://www.archeon.nl/nl/agenda.html
VVvA bouwploeg weet van aanpakken
De bouwvrijwilligers hebben alle balustrades van de Romeinse muur vervangen door nieuwe. Een flinke klus waar ook veel hout bij verwerkt is en wat onze vrijwilligers veel tijd gekost heeft.
De VVvA bouwploeg is hun gewicht in goud waard met de talloze bouwprojecten welke zijn in de loop van vele jaren hebben opgeleverd. Zonder uitzondering is elk project een verfraaiing van het museumpark Archeon en maakt het park aantrekkelijker voor haar bezoekers.
VVvA cadeau aan Archeon in 2025
Onze vereniging heeft als goede gewoonte om ieder jaar een bescheiden, maar bruikbaar cadeau aan te bieden aan museumpark Archeon. Dat kunnen wisselende cadeaus is in de vorm van kleine publieks attracties, materialen zoals het middeleeuws podium of de bakkersoven of dieren zoals destijds de ossen.
Het bestuur van VVvA is op zoek naar goede ideeën voor het cadeau van volgend jaar en vraagt om jullie hulp daarbij.
Voorwaarden zijn dat wat wij aanbieden of zelf maken zichtbaar, leuk en interessant voor met name de bezoekers dient te zijn en betaalbaar voor onze vereniging. En uiteraard passend in een van de tijden in Archeon.
Wij roepen onze leden op om hun ideeën hiervoor te mailen naar secretaris@vrienden-archeon.nl
Romeinse workshops bij Hortus Populus in Bodegraven
Workshop: Romeinse tunica´s maken
1 middag – zaterdag 1 juni; Tijd 13:30 – 16:00 op de Hortus Populus, Limespad 1 Bodegraven
Workshop gegeven door Gert Jacob de Graaf, geholpen door Wilma Domburg, naaister van diverse tunica’s voor de Romeinendag in 2023. Maak in één middag je eigen tunica. Keuze uit linnen stof uit de Romeinse tijd of neem je eigen(tijds) stof mee. Kosten 20, – p/p. Je kunt de tunica dragen op de Romeinendag zaterdag 15 juni
Workshop: Romeinse muziek maken
1 middag – zondag 2 juni; Tijd 13:30 – 16:00 op de Hortus Populus, Limespad 1 Bodegraven
Workshop gegeven door Saskia Teunisse, blokfluitiste en muziekdocente. Mensen die een muziekinstrument bespelen, kunnen zich deze middag onderdompelen in Romeinse sferen. Wat weten we over de muziek van de Romeinen en hun instrumenten? We richten ons op de uitvoering van enkele muziekstukken uit die tijd, die overgeleverd zijn. Bladmuziek kan van tevoren worden toegestuurd, ook zang en percussie zijn welkom.
Kosten 20, – p/p. We kunnen het muziekstuk in Bodegraven opvoeren op de Romeinendag zaterdag 15 juni.
Romeinse kookworkshop
Vrijdag 14 juni; Tijd 17:00 – 19:30 op de Hortus Populus, Limespad 1 Bodegraven
Romeinse kookworkshop met Sacha Husken van Toen Ter Tafel. Leer van een deskundige kok een achttal Romeinse gerechten maken, bereid de gerechten in groepsverband en leg aan voor de Romeinse maaltijd. Onder andere moretum, linzenstoofpot en kwartelpatina. Kosten 20, – inclusief de maaltijd.
Evenement Romeinendag
1 dag – zaterdag 15 juni – Gratis evenement.; Tijd 10:00 – 16:00 op de Hortus Populus, Limespad 1 Bodegraven
Met Romeinse soldaten en burgers in optocht door Weideveld, soldatenlunch op de Hortus en spelletjesmiddag op de Hortus.
Workshop geldbuidels maken door Legio X Gemina van 13:00 tot 15:00 Maak zelf van leer een geldbuidel en leer het Romeinse molenspel spelen. Hierbij kun je de geldbuidel goed gebruiken.
Video opnames in Archeon van Erik Elshout
Erik Elshout van de activiteitencommissie is regelmatig aan het filmen bij VVvA evenementen en lezingen en in de laatste tijd Archeon zelf bij evenementen en activiteiten Hij heeft inmiddels een flinke collectie opgebouwd, welke je allemaal kunt bekijken. De video’s zijn te zien door de links aan te klikken op de button VIDEO’S onderaan op deze pagina. Veel kijkplezier!