Nieuwsbrief

VVvA nieuwsbrief – 8 juli 2024

VVvA nieuwsbrief – 8 juli 2024

Nog 1-2 plaatsen vrij voor archeologiereis Zuid-Engeland

(Indien interesse om mee te gaan s.v.p. reageren vóór 22 juli a.s.)

Door omstandigheden is er tijdens onze groepsreis naar vele archeologische bezienswaardigheden nog plaats voor 1 of 2 personen(stel). Met een aantal auto’s gaan we rond het middaguur op zondag 15 september en via de kanaaltunnel, reizen via 3 standplaatsen (overnachting in reeds gereserveerde hotels met resp. 2, 2 en 3 nachten) een week lang door Zuid-Engeland. Op zondag 22 september gaan we via de kanaaltunnel weer terug naar huis in Nederland.

V.w.b. de kosten moet je rekening houden met ca. 1.800 euro voor 1 persoon en ca. 2.800 euro bij 2 personen; inbegrepen zijn dan de hotelkosten, maaltijden, bezoeken, delen van de auto- en tunnelkosten en redelijkerwijs de consumpties onderweg. (E.e.a. afhankelijk van valutakoers pond en persoonlijke inname).

Onze groep rijdt met 4 eigen auto’s en wij zullen met elkaar tijdens die dagen vele interessante en fraaie oudheden en ook musea bezoeken en de avonden met elkaar dineren.

Mocht je interesse hebben en mee willen gaan, mail dan vóór 22 juli a.s. naar communicatie@vrienden-archeon.nl en we zullen snel contact opnemen en alle informatie verstrekken.

Organisatoren: Leo van Sister & Armand Simonis.

6 augustus VVvA lezing: Romeinse en inheemse voedingsgewoonten langs de limes

Onderzoek naar soldatenkost en andere Romeinse eetgewoontes, ook in Alphen aan den Rijn.

Een leger marcheert op zijn maag. Daar was Julius Caesar al van doordrongen, want zijn geschiedschrijvers repten met enige regelmatig over de wijze waarop het leger met voedsel moest worden bevoorraad. Schriftelijke bronnen uit verschillende perioden van het Romeinse rijk vertellen over de rantsoenen van de soldaten, en de afwijkingen op die rantsoenen. Zo is er overgeleverd dat soldaten in opstand kwamen omdat ze tijdens een veldtocht te veel vlees te eten kregen. Een andere algemene regel was dat iedereen in het leger hetzelfde at, maar van keizer Trajanus werd speciaal vermeld dat hij hetzelfde at als zijn soldaten. Tussen historische bronnen en werkelijkheid kunnen grote verschillen voorkomen. Dat maakt het vergelijken van archeologische gegevens met historische bronnen zo interessant. In de afgelopen 20, 30 jaar is veel informatie over voedsel beschikbaar gekomen uit archeologisch onderzoek.

Spreker: Laura Kooistra archeobotanicus

Save the dates! Zie onze website

Onze activiteitencommissie en met name Erik en Wiel zijn prettig druk bezig met het voorbereiden en organiseren van de komende najaar lezingen, excursie en workshop. Momenteel is nog niet alles bekend v.w.b. inhoud, maar je kun op de VVvA website vast de sprekers lezen en de data, welke je vast in je agenda kunt reserveren.

Meer informatie en aanmelden, klik hier

11 juli Minderbroederskoor Pax et Bonum zingt in de Groene Kathedraal.                                                               

Sint Franciscus, de stichter van de Orde van de Mindere Broeders, is bekend voor zijn liefde voor de schepping van God en voor de vrede onder de mensen.

De broeders van Archeon proberen dit te benaderen door op donderdag 11 juli aanstaande buiten te gaan zingen in de Groene Kathedraal. Dit is een oase van rust te midden van planten en bomen in het Rietveld te Hazerswoude. De broeders zingen ook uit hun nieuw repertoire Gregoriaanse gezangen vanaf A.D. 875.

Datum en tijd: donderdag 11 juli van 19.30 tot 20.30 uur. Locatie: De Groene Kathedraal, Burg. Ten Heuvelhofweg 21, Hazerswoude-Dorp. Toegang: Er is vrije toegang. Een vrijwillige bijdrage is welkom. Vervoer: Bij voorkeur per fiets of wandelend. Parkeren van auto’s is beperkt. Bijzonder: Slecht weer kan spelbreker zijn en dan zal dit niet plaatsvinden.

Zie voor verdere informatie: www.minderbroederskoor.nl onder “events” en een filmpje van Erik Elshout via https://youtu.be/7VsbHAlCop4

Broeder Bert

Broeder Laurentius

Zangers gezocht bij de Minderbroeders

De frequente bezoekers en vrijwilligers kennen de mooie gezangen van de Minderbroeders. De omgeving van het fraaie klooster en de kloostertuinen zijn een inspiratiebron voor de broeders. Binnen is altijd de goede sfeer en mooi akoestiek om te zingen en dat gebeurt dan ook regelmatig. Veel voorkomende gezangen zijn Gregoriaanse gezangen, bedevaart liederen en Canciones.

Er wordt binnen gezongen maar ook regelmatig buiten tijdens een van de processies.

Nu zijn de broeders op zoek naar zangers die de juiste toon weten aan te slaan. De broeders helpen je met je kleding, muziekboeken en begeleiden je gezang.

Heb je een mooie stem, wat vrijetijd over (focus weekend) en wil je een keer komen kijken of meezingen, meld je dan bij broeder Bert Paardekooper via minderbroederskoor@gmail.com.

Geslaagde zomer BBQ in Archeon

Zondag 7 juli werkte het weer een lange tijd mee en kon de jaarlijkse zomer BBQ voor actieve VVvA vrijwilligers en Archeon personeel grotendeels buiten gehouden worden.

De sfeer zat er goed in en Jack Veldman zette ook een paar medewerkers van Archeon en VVvA in het zonnetje.

Veldman bleek verder een actieve promotor van Vegaburgers. Toegegeven, die smaken best aardig, doch het smaakverschil met de echte vleesburger is nog aanzienlijk.

Een leuke geste van de directie was dat eenieder 2 flessen wijn of sap meekreeg met de eigen naam op het etiket.

Traditiegetrouw ging een deel van het gezelschap door tot de kleine uurtjes.

NoVA’s van 2018 tot 2024 nu terug te lezen

De NoVA’s van genoemde jaren zijn nu ook digitaal terug te lezen op onze VVvA website. In de menubalk bovenin zie je bij “Nieuws” nu ook NoVA staan en daar zijn de magazines terug te lezen en te downloaden. Klik hier.

Wat is er allemaal te doen in Archeon: Prehistorische week

Tijdens de prehistorische week van 20 t/m 26 juli zie je hoe het eraan toe ging duizenden jaren geleden! Het hele jaar lang kan je in Archeon de prehistorie van Nederland ontdekken, maar tijdens deze week duik je er nog verder in. Met vele demonstraties, re-enactors en zelf aan de slag met prehistorische voorwerpen en gereedschappen. 

Bekijk hoe ze in het mesolithicum vis bereiden zoals ze dat vroeger deden. Of ontdek het vishuiden looien of leer looien. Bak zelf een broodje op een stok boven het knapperende kampvuur en bekijk het proces van wol verven in de ijzertijd. 

Meer informatie over evenementen in Archeon: https://www.archeon.nl/nl/agenda.html

Limeskalender Zuid-Holland; Romeinse activiteiten juli t/m oktober

Sinds een aantal jaren is Zuid-Holland heel actief met het voor het grote publiek zichtbaar maken van het rijke Romeinse erfgoed wat onze provincie te bieden heeft en wordt er o.a. door de Limes netwerktafel, waar organisatoren van Romeinse activiteiten elkaar treffen, veel georganiseerd.

Erfgoedhuis in Zuid-Holland coördineert samen met de provincie deze activiteiten en heeft een nieuwe kalender opgesteld voor de periode juli t/m oktober. Die kalender kun je hier downloaden en bekijken: def_limes-evenementenkalender_julokt24_3.pdf (geschiedenisvanzuidholland.nl)

Tentoonstellingen en evenementen

25 april-25 augustus 2024: Tentoonstelling Romeinse villa’s in Limburg, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
17 mei 2024-30 maart 2025: Rijke Romeinse graven, Valkhof Museum, Nijmegen
15 juni-15 september 2024: Van Vondst naar Verzamelaar, Museum Hoge Woerd, Utrecht
14 en 15 september 2024: Open Monumentendagen
5 oktober 2024: Klokhuis Werelderfgoeddag in de Van Nelle-fabriek in Rotterdam
28 november 2024: Limesdag, Zevenaar, Gelderland

Video opnames in Archeon van Erik Elshout
Erik Elshout van de activiteitencommissie is regelmatig aan het filmen bij VVvA evenementen en lezingen en in de laatste tijd Archeon zelf bij evenementen en activiteiten Hij heeft inmiddels een flinke collectie opgebouwd, welke je allemaal kunt bekijken.

De video’s zijn te zien door de links aan te klikken op de button VIDEO’S onderaan op deze pagina. Veel kijkplezier!


NoVA digitaal te lezen
Lees de laatste NoVA

In dit nummer 2. De Voorzet 3. Ondertussen in Archeon 4. Drinken als een bronstijger 5. (Bijna) altijd wat te vieren 6. 30 jaar Archeon 8. VVvA wisseling voorzitter 10. Vrouwe Hadewij 11. Anekdotes 30 jaar Archeon 12. Felicitaties 14. Boeken en tentoonstellingen 15. Agenda VVvA. 16. Strip Marcus & Marbo

Lees NoVA bovenaan op de homepage: https://www.vrienden-archeon.nl/
            


Bekijk het fotoarchief van Vereniging Vrienden van Archeon
Zie ook de recente fotoreportages van Willem.
Ons lid Willem de Jeu fotografeert regelmatig de activiteiten van VVvA en van Archeon zelf. Die foto’s heeft hij voor ons opgeslagen in de “cloud”. Om die te kunnen bekijken of te kunnen downloaden dien je als lid in te loggen op onze kalendersite. Op de pagina LEDENINFORMATIE staat de link naar het VVvA fotoarchief.
 


Meld je als lid aan voor de VVvA-Facebook ledengroep en deel ook je tips en belevenissen
 VVvA heeft sinds een aantal maanden een facebook pagina voor haar leden en vrijwilligers. Daar kan iedereen die zich aanmeldt zelf tips, ideeën, belevenissen en oproepen plaatsen welke een relatie hebben met Archeon, VVvA, geschiedenis en archeologie.
Meld je bij onderstaande link aan en post zelf ook jouw tips, foto’s en belevenissen v.w.b. archeologie, VVvA en Archeon. https://www.facebook.com/groups/472372766428505/

Video's

Bekijk onze video’s
Klik hier

Evenementen

Bekijk onze evenementen
Klik hier

Nieuwsartikelen

Bekijk onze nieuwsartikelen
Klik hier

Laatste nieuwsbrieven

VVvA nieuwsbrief – 30 juni 2024

VVvA nieuwsbrief – 30 juni 2024

VVvA nieuwsbrief 30 juni 2024 en uitnodiging zomer BBQ voor actieve vrijwilligers van VVvA.

Verder o.a.:
* VVvA lezing over ossen
* Prehistorische week in Archeon
* Coriovallum krijgt nieuw museum
* Minderbroederskoor nieuws
* Nieuws van Flora & Fauna werkgroep
* Limeskalender juli t/m oktober

Lees meer
VVvA nieuwsbrief – 12 juni 2024

VVvA nieuwsbrief – 12 juni 2024

Inhoud:
• Veel activiteiten tijdens de Nationale Archeologie Dagen
• 3 juli VVvA lezing: De Geschiedenis van ossen in Nederland en Archeon
• Wat is er allemaal te doen in Archeon: 22 en 23 juni Midzomerfeest
• Nieuwe tentoonstelling “Bestemming bereikt” in Archeologiehuis
• VVvA cadeau aan Archeon in 2025; kom maar op met je idee
• Nieuw logboek Zwammerdamschepen
• Video’s over VVvA en Archeon van Erik Elshout

Lees meer
VVvA nieuwsbrief 23 mei 2024

VVvA nieuwsbrief 23 mei 2024

Inhoud:
-Geslaagde avond met historicus Maarten van Rossem
-4 juni lezing: de oorsprong van megalithische culturen in Europa
-Wat is er allemaal te doen in Archeon, o.a. de Canondagen
-VVvA bouwploeg heeft omheining Romeinse muur vernieuwd
-VVvA cadeau aan Archeon in 2025
-Romeinse workshops bij Hortus Populus in Bodegraven
-Video’s over Archeon van Erik Elshout

Lees meer