Inhoud:
–Lezing 3 juni: Grafritueel in de Bronstijd en IJzertijdWat is er allemaal te doen in Archeon
– Dieter van der Schilden erepenning van Alphen a.d. Rijn
-Lees de nieuwe NoVA
-Processies Minderbroeders
-10 jaar nationale archeologiedagen
-Nationale Erfgoed monitor
-Provinciale Vrijwilligers dag 14 juni
-Limeskalender maart-juni 2025
-Tentoonstellingen en evenementen
-Video’s over VVvA en Archeon

VVvA Lezing 3 juni Voorouders in de maak Grafritueel in de (Late) Bronstijd en Vroege IJzertijd.
In de loop van de Bronstijd vindt er in grote delen van Europa een fundamentele omslag plaats in de omgang met de doden. Steeds vaker worden de doden namelijk gecremeerd en worden de crematieresten bijgezet in omvangrijke grafvelden, ook wel bekend als urnenvelden.
Wat zijn urnenvelden precies? En welke sociale processen en ideeën hebben er achter deze andere omgang met de doden gezeten? In deze lezing zoomen we in op enkele mogelijke verklaringen.
De spreker is Arjan Louwen, hij studeerde prehistorie van Noordwest Europa aan de Universiteit Leiden. In 2021 promoveerde hij op het onderwerp van begrafenispraktijken in urnenvelden.
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Wat is er allemaal te doen in Archeon
Bijenweekend 17 en 18 mei
Beleef een bij-zonder weekend in Archeon! Leer alles over bijen, zweefvliegen, vlinders en andere krioelende insecten die in het groen van het museumpark te vinden zijn. Waarom doen wij dit? Omdat het helaas niet goed gaat met de wilde bij in Nederland. Van de 358 soorten is ruim de helft bedreigd. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. En Museumpark Archeon is een Walhalla voor wilde bijen!
In Archeon komen vele bij-zondere bijensoorten voor. Tijdens het bijenweekend kun je verschillende wilde bijen spotten! Ook ontdek je hoe je thuis met eenvoudige maatregelen ervoor kunt zorgen een beter leefomgeving voor bestuivers te creëren. Jouw bijdrage zorgt ervoor dat de Stichting Ons Groene Hart en werkgroep Flora & Fauna Archeon de zorg van bedreigde bijen kan verbeteren.
Lees hier over deze en andere interessante activiteiten in Archeon: https://www.archeon.nl/nl/evenementen.html

Dieter van der Schilden ontvangt erepenning van Alphen a.d. Rijn
Dieter is al 21 jaar lid van VVvA en een frequent bezoeker bij ons. Naast zijn grote interesse in archeologie is Dieter ook een watersport fan.
Op zondag 13 april 2025 ontving Dieter van der Schilden de gemeentelijke erepenning uit handen van burgemeester Peter Rehwinkel. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn 35 jaar lange inzet voor WSV Zegerplas en de bredere watersportgemeenschap.
De heer Van der Schilden trad in 1990 toe tot WSV Zegerplas als secretaris. Hij speelde een cruciale rol in het behoud van de club op haar huidige locatie en was daarnaast actief op nationaal en internationaal niveau. Zo was hij onder andere voorzitter van het KNWV Windsurfdistrict Zuid-Holland en jurylid bij wereldkampioenschappen.
Waardering van de burgemeester
Burgemeester Peter Rehwinkel: “De gemeentelijk erepenning is een mooie waardering voor Dieter van der Schilden. Hij heeft zich niet alleen onvermoeibaar ingezet voor WSV Zegerplas, maar is van grote betekenis geweest voor hele watersportgemeenschap.”
Foto is gemaakt door Walter Planije

Lees de laatste NoVA
Dit keer weer een extra dik seizoen nummer met als thema Kinderen van Vroeger.
Inhoud:
- Van de redactie
- Van de voorzitter
- Ondertussen in Archeon
- Ondertussen bij VVvA
- Achter de schermen
- Het kind in de muziek
- Te half Marte comt Lenten in
- Waar zijn de kinderen uit de steentijd gebleven?
- Vergeet me niet
- Kinderen in de middeleeuwen
- De man achter de lezingen
- Boeken en tentoonstellingen
- Agenda evenementen VVvA & Archeon
Lees hier verder: NoVa-Magazine-Maart-2025-WEB-losse-pag.pdf

Processies Minderbroeders: Canondagen in Archeon
17 en 18 mei 2025
Tijdens de Canondagen wordt vanuit het Klooster aandacht besteed aan Willibrordus. De Minderbroeders en poorters uit de stad voeren samen met u als bezoekers een spel op rond zijn persoon: zijn aankomst per boot, een doopritueel, een springprocessie vergezeld van Gregoriaanse gezangen en gebeden uit een Utrechts handschrift van meer dan 800 jaar oud. https://cantus.uwaterloo.ca/chants?source=123641&feast=2721 Verder wordt er in het klooster aandacht besteed aan de eerste Oudnederlandse poëzie: hebban olla uogala nestas.
De Canon van Nederland is een overzicht van belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederland. Samen vertellen ze hoe Nederland zich in de loop van de eeuwen heeft ontwikkeld.
Tijdens de Nederlandse Canondagen besteden musea aandacht aan de verschillende historische onderwerpen en personen die in de Canon zijn opgenomen. Archeon maakte een keuze voor: de persoon van Willibrordus.
De voorbereiding van het Willibrordusspel begint om 12.30 uur, start om 13.00 uur en duurt ongeveer drie kwartier.
Het spel bestaat uit drie bedrijven:
1. De aankomst van Sint Willibrordus
2. De bekering tot het Christendom door de Doop
3. De springprocessie naar het klooster, afgesloten met een lofzang.
Tevens vindt op 11 -18 -25 mei de Mariaprocessie plaats in Archeon.
Informatie: Canondagen in Archeon | Archeon

10 jaar nationale archeologiedagen
Dit jaar vieren we een bijzonder jubileum: tien jaar Nationale Archeologiedagen! De voorbereidingen zijn in volle gang en de aanmeldingen zijn inmiddels geopend. Wat je kunt verwachten? Dat houden we nog héél even geheim… Maar vanaf 15 mei kun je het programma bekijken én je eigen archeologische weekend samenstellen.
In deze nieuwsbrief lees je meer over interviews met deelnemers, en binnenkort starten we met terugblikken op eerdere edities via onze social media kanalen. Dus vergeet ons vooral niet te volgen!
Markeer 13, 14 en 15 juni alvast in je agenda — het beloven weer drie inspirerende dagen vol ontdekkingen te worden!
Meer informatie: https://archeologiedagen.nl/
Team Nationale Archeologiedagen
Janneke, Sifra, Roel, Marieke, Wouter en Lara

Nationale Erfgoed monitor
De Rijksdienst voorn Cultureel Erfgoed zet jaarlijks op een rij hoeveel erfgoed er in Nederland is en waar zich dat bevindt.
Je zult versteld staan van het aanbod.
Klik hier voor de monitor: https://erfgoedmonitor.cultureelerfgoed.nl/mosaic/kerncijfers/

Vrijwilligers dag 2025 – 14 juni | Bijeenkomst
Ben je vrijwilliger? Kom dan op zaterdag 14 juni naar de provinciale Vrijwilligers dag, een dag om vrijwilligers te bedanken voor hun tomeloze inzet. Ontmoet je collega-vrijwilligers in erfgoed en groen en volg interessante workshops.
Meer informatie: https://shorturl.at/uywRI

Evenementenkalender Limes Zuid-Holland – maart t/m juni 2025
Binnen het thema Neder-Germaanse Limes zijn er veel activiteiten te beleven in Zuid-Holland. Ontdek bijvoorbeeld de tentoonstelling ‘Goden, gemmen en geluk – Gemmen van de Limes’, de stadswandeling Albaniana en vaartochten van Park Matilo over de Oude Rijn inclusief bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden.
Download de evenementenkalender hier

Overige tentoonstellingen en evenementen
12 Provinciën-lezing | Provincie Utrecht
2025 is het Jaar van de Nederlandse archeologie. Gedurende het hele jaar zet het Rijksmuseum van Oudheden archeologie van eigen bodem in het zonnetje. Daarom is er dit jaar ook een reeks van 12 lezingen over archeologie in 12 provinciën, in samenwerking met RAAP. Op vrijdag 23 mei is het de beurt aan de provincie Utrecht, met vier korte lezingen over archeologische vondsten in Nieuwegein, de stad Utrecht, Rijnenburg en Austerlitz. U kunt de 12 Provinciën-lezing van 14.00 tot 16.00 uur naar keuze bijwonen in de Leemanszaal of thuis volgen via een gratis livestream. Informatie: https://www.rmo.nl/uw-bezoek/activiteiten/12-provincien-lezing-provincie-utrecht/?mc_cid=7b320a5b2b&mc_eid=4feb438c2d
T/m half mei in het RMO: Baardmannen en expositie over Tin
23 april t/m 7 september in het RMO:| Nieuwe tentoonstelling Boven het maaiveld
N.b. het RMO is tegenwoordig ook op donderdagavonden geopend.
17 mei t/m 31 augustus in het Valkhof: Offreren aan de goden in Herwen-Hemeling; neemt je mee in de belangrijke vondsten rond het offeren in het Romeinse heiligdom van Herwen-Hemeling.
Proef de middeleeuwen in kasteel de Haar bij Utrecht; toegang met MJK
Of zie mooie werken uit de middeleeuwen bij museum het Catharijne Convent in Utrecht; ook toegang met MJK.

Ook de Grieken hebben Archeon ontdekt
Video opnames in Archeon van Erik Elshout
VVvA heeft op YouTube een eigen videokanaal waar regelmatig video’s toegevoegd worden en dat is: https://www.youtube.com/@archeovideolink/videos
Erik Elshout en zijn team van de VVvA activiteitencommissie zijn regelmatig aan het filmen bij VVvA evenementen en lezingen en in museumpark Archeon zelf bij evenementen en activiteiten Zij hebben inmiddels een hele collectie opgebouwd, welke je allemaal kunt bekijken. Veel kijkplezier!
Lees NoVA op de homepage: https://www.vrienden-archeon.nl/
NoVA’s van 2018 tot 2024 nu terug te lezen
De NoVA’s van genoemde jaren zijn nu ook digitaal terug te lezen op onze VVvA website. In de menubalk bovenin zie je bij “Nieuws” nu ook NoVA staan en daar zijn de magazines terug te lezen en te downloaden.
Bekijk het fotoarchief van Vereniging Vrienden van Archeon
Ons lid Willem de Jeu fotografeert regelmatig de activiteiten van VVvA en van Archeon zelf. Die foto’s heeft hij voor ons opgeslagen in de “cloud”. Om die te kunnen bekijken of te kunnen downloaden dien je als lid in te loggen op onze kalendersite. Op de pagina LEDENINFORMATIE staat de link naar het VVvA fotoarchief.
Meld je als lid aan voor de VVvA-Facebook ledengroep en deel ook je tips en belevenissen
VVvA heeft sinds een aantal maanden een facebook pagina voor haar leden en vrijwilligers. Daar kan iedereen die zich aanmeldt zelf tips, ideeën, belevenissen en oproepen plaatsen welke een relatie hebben met Archeon, VVvA, geschiedenis en archeologie. Meld je hier aan en post zelf ook jouw tips, foto’s en belevenissen v.w.b. archeologie, VVvA en Archeon.