Praktische informatie

9 november 2019

13:30 – 15:00 

Sprekers

Archeoloog Julia Chorus en Guus Gazenbeek

Locatie

Romeinse herberg in Archeon

Kosten

Deze VVvA Vriendendag lezing is gratis

Romeinse vicus aan de Rijn

Onderzoek en publiek: met vandaag … bouwmateriaal op tafel

Over de lezing

Sinds het najaar van 2016 worden binnen het onderzoeks- en publieksproject ‘Romeinse vicus aan de Rijn’ oude opgravingen uit de provinciale en gemeentelijke depots gehaald. Opgravingen die de afgelopen 100 jaar rondom de Romeinse forten langs de Rijn zijn uitgevoerd, in de zone waar de vicus (kampdorp) is te verwachten. Deze worden opnieuw of voor het eerst onderzocht en met elkaar in verband gebracht. Opgravingsdocumentatie, aardewerk, metaal, glas, dierlijk bot en bouwmateriaal worden onderzocht door specialisten samen met stagiairs, vrijwilligers van de AWN en op bepaalde momenten samen met publiek. Als eerste is en wordt aan de vici in Alphen aan den Rijn, Zwammerdam en Leiden-Roomburg gewerkt. Later volgen andere plaatsen in Zuid-Holland, Utrecht en misschien ook wel Gelderland. Vergelijking met het buitenland zal een mooie aanvulling op ons onderzoek zijn.

Deze middag vertelt archeoloog en projectleider Julia Chorus over het project. Guus Gazenbeek is specialist bouwmateriaal binnen het project. Met bouwmateriaal uit Alphen aan den Rijn en Zwammerdam op tafel vertelt hij over zijn eerste bevindingen.

Over de sprekers:

Julia Chorus heeft haar eigen bedrijf in Archeologisch bureau- en veldonderzoek, specialisme Romeinse Limes. Wetenschappelijke uitwerking, inhoudelijk advies bij beleid en PvE. Publiekseducatie, advies bij visualisering, (3D) reconstructies en maquettes voor musea en in de openbare ruimte. Zij is betrokken bij vele opgravingen en projecten en geeft regelmatig lezingen.

Guus Gazenbeek is Senior Archaeologist bij Artefact! Advies en Onderzoek in Erfgoed. Hij is gespecialiseerd in historische bouwmaterialen. Ook hij is betrokken bij vele projecten en opgravingen.

Bestel tickets (Gratis)

Ga via de onderstaande knop naar de ticketpagina om tickets te bestellen voor dit evenement