Praktische informatie

17 April 2019, 20.00-22.00

Deur open vanaf 19:30

Lezing

Door: Jeroen Rijpsma

Het Archeologiehuis

Museum bij de ingang van het archeon

Toegang is gratis

Kosteloos, museumjaarkaart is geldig

Bezet Nederland door Duitse ogen
Fotografie in oorlogstijd door soldaten
in Zuid-Holland

Inhoud

Duitse soldaten beschouwden de eerste oorlogszomer in 1940 als een soort vakantie; er werden veel toeristische activiteiten ondernomen en hun soldij vloog over de toonbank om Nederlandse producten in te slaan en te versturen naar Duitsland. Ze namen kiekjes van de zee en duinen, molens, klompen en tulpen. De legerleiding stimuleerde deze amateurfotografie, organiseerde wedstrijden en exposities en verstrekte speciale fotoalbums. Na twee jaar van bezetting veranderde de sfeer drastisch. Duizenden soldaten werden belast met de verdediging van het kustgebied om een geallieerde invasie tegen te gaan.

Vanaf 1942 verschenen in de duinen bunkerstellingen waaronder geschutsbatterijen, radarposten en hoofdkwartieren. Het voor de lol fotograferen was voorbij, niet in de laatste plaats vanwege de opgetreden schaarste aan materialen. Binnen de context van de vrijetijdsbesteding van Duitse soldaten in Zuid-Holland zal een keur aan door henzelf genomen foto’s worden vertoond waarbij verschillende thema’s de revue passeren.

Over de spreker 

Jeroen Rijpsma (1973) groeide op aan de kust en speelde als kind
in verlaten bunkers in de duinen. De fascinatie is nooit verdwenen en inmiddels verricht hij al jaren onderzoek naar de Duitse kustverdediging op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden en publiceert hier regelmatig over. Ook tijdens zijn studie Planologie legde hij zich toe op het herbestemmen van het
oorlogserfgoed.

Hij is o.a. co-auteur van de wandelgids ‘Wandelen langs de Atlantikwall’, het stripboek ‘Atlantikwall’ en het boek ‘Verstoven Verleden’ over archeologische bodemvondsten uit de Tweede Wereldoorlog in de duinen. Hij heeft echter nóg een bijzondere interesse: het opsporen van foto’s die Duitse soldaten maakten tijdens hun tijd in het bezette Nederland. Deze foto’s geven een authentiek en vaak verrassend beeldverhaal.

Bestel tickets (Gratis)

Ga via de onderstaande knop naar de ticketpagina om tickets te bestellen voor dit evenement