Praktische informatie

Datum

Excursie

Locatie

Kosten p.p

Excursie naar De ontdekking van de wetenschap en de Oude Hortus in Utrecht.

Inhoud

Excursie naar tentoonstelling en Hortus op de Lange Nieuwstraat in Utrecht Op woensdag 15 mei gaan we van 10 tot 15 uur in de ochtend de tentoonstelling de Ontdekking van de wetenschap bezoeken. We lunchen in het Zaadhuis van de Oude Hortus Botanicus in de tuin achter het universiteitsmuseum. In de middag bezoeken we de reconstructie van de Oude Hortus vernoemd naar de eerste hoogleraar botanie Henricus Regius, in het Nederlands Hendrik de Roy. Wellicht komen we hem nog tegen en vertelt hij over zijn tuin! In beide musea is de Museumkaart en de kaart van de Vriendenloterij geldig. Programma: 10:00-10:30 Ontvangst in museum Catharijneconvent met een kopje koffie of thee aangeboden door de VVvA. 10:30-12:30 Bezoek tentoonstelling de Schepping van de Wetenschap. 12:35-12:45 Korte wandeling naar het Universiteitsmuseum. 12:45-13:45 Lunch in Café het Zaadhuis in de tuin van het museum voor eigen rekening. 13:45-15:00 Bezoek museumtuin en Regiustuin 15:00 afsluiting

Over de Spreker

Excursie naar De ontdekking van de wetenschap en de Oude Hortus in Utrecht.

Over de tentoonstelling:
In de tentoonstelling staan vier blikrichtingen centraal waarmee de mens altijd naar zichzelf en de wereld heeft gekeken.
De blik naar boven (het heelal), de blik naar binnen (het lichaam), de blik naar buiten (de natuur) en de blik naar beneden (de aarde). Steeds wordt de wisselwerking tussen religie en wetenschap onder de loep genomen: waar het ene kunstwerk of instrument laat zien dat het christendom een drijvende kracht was achter het verrichten van onderzoek, wordt het bij een ander object duidelijk dat het christelijk wereldbeeld juist kantelde door nieuw opgedane wetenschappelijke inzichten.

Over de Regiustuin:
Deze unieke, historische tuin is verdeeld in een aantal delen, waaronder een cottagetuin en een medicinale tuin: de Regiustuin. Daarnaast herbergt de tuin vele plant- en boomsoorten. Zo staat hier bijvoorbeeld een van de oudste Ginkgo biloba’s van Nederland. Dit exemplaar is ruim 250 jaar oud.
De geschiedenis van de tuin van de Universiteit Utrecht gaat ver terug. In eerste instantie werd de tuin in 1639 aangelegd bij Sonnenborgh, waar nu het gelijknamige museum is gevestigd. In 1723 bleek Sonnenborgh te klein. De Hortus Botanicus werd daarom ingericht aan de Nieuwegracht. Daar deden studenten kennis op over planten, met name over hun medicinale kracht.

Vergeet je museumkaart niet mee te nemen!

Spreker

Tickets bestellen

Klik hier voor tickets

Kosten

Datum

Tijd

Locatie