Zwangerschap en bevalling in de Romeinse Tijd.

Archeologiehuis Zuid-Holland bij Archeon

Over de lezing:
Tijdens deze lezing vertelt de spreker over het zwanger worden en bevallen in Romeinse tijden. En zij vertelt over de typische Romeinse taferelen die daarbij kwamen kijken.
Het krijgen van een baby is tegenwoordig een blijde gebeurtenis waar iedereen naar uitkijkt. Maar was dat bij de Romeinen ook zo? Keken Romeinen ook zo reikhalzend uit naar de komst van een nieuw gezinslid? Het krijgen van een kind in de Romeinse wereld, ging gepaard met bijgeloof en tal van rituelen. Er diende onder de juiste goddelijke voortekenen gehuwd te worden, en eenmaal getrouwd diende het jonge paar zo spoedig mogelijk voor nageslacht te zorgen.

Ging dat niet vanzelf dan werden artsen, vroedvrouwen en goden veelvuldig geraadpleegd. Een proces dat zich gewoon voortzette gedurende de hele zwangerschap en zelfs tot ver na de bevalling.
Wat waren de gedachten hierachter? Waar geloofde men precies in? Met welke gevaren werden zwangere Romeinse vrouwen dagelijks geconfronteerd en wat vertellen schriftelijke bronnen en kunstobjecten ons over het wonder dat zwangerschap heet? Vragen als deze zullen de revue passeren gedurende de lezing over conceptie, zwangerschap en geboorte bij de Romeinen.

Het eerste ijzer gebruik en de productie hiervan in Nederland in de ijzertijd en Romeinse tijd.

Archeologiehuis Zuid-Holland bij Archeon

Vanaf de ijzertijd (800 v. Chr.) wordt er ijzer gebruikt in Nederland. In onze buurlanden beginnen mensen in deze periode zelf met het produceren van ijzer door het gebruik van lokale bronnen. Opvallend is, dat dit in Nederland niet het geval lijkt te zijn, terwijl ijzerbronnen toch voorhanden zijn. Er wordt zelfs gedacht dat ijzer wordt geïmporteerd.

Vanaf de middeleeuwen is er bewijs voor het produceren van ijzer van lokale bronnen in ons land, maar over de voorgaande periodes, de Romeinse tijd en de IJzertijd weten we niks. Hoe zit dit? Waar komt de eerste ijzerproductie vandaan in Nederland? Hoe oud is deze? En hoe werd ijzer voor het eerst gebruikt?

VVvA buitenlandreis 2023 voor leden naar Guédelon (fr)

Guedélon en omgeving in Frankrijk , Frankrijk

Intussen hebben 16 personen zich aangemeld voor onze buitenlandreis in 2023

Verder is met een groot aantal stemmen de keuze gevallen op Guédelon met zijn middeleeuws nagebouwde kasteel (bijna klaar), dat ligt in de mooie wijnstreek de Bourgogne.
Aangezien Guédelon/Treigny een hele kleine plaats is stellen we voor een grotere plaats te weten Auxerre als uitvalbasis te nemen, ook i.v.m. hotel accommodaties en restaurants.
We plannen een 5 daagse reis en stellen gezien de afstand van zeg Gouda naar Auxerre (600 km) lijkt ons het beste met eigen auto’s te gaan.
Dat is ook zo makkelijk i.v.m. de dagtrips die allemaal op afstand zijn en het idee is om car sharing te doen dus meerdere personen in 1 auto en dan ook samen de kosten delen.

De gekozen data zijn 20 t/m 24 september 2023. (met evt. enige uitwijk naar voren/achteren).
Van Auxerre zullen we dan een aantrekkelijk reis/dagprogramma uitwerken zoals jullie dat van ons gewend zijn.

Met de hotels wordt momenteel onderhandeld.
Hotel Les Maréchaux; fraai hotel. 1-persoon en 2-persoons kamer vanaf 356 euro excl. ontbijt. https://www.hotel-lesmarechaux.com/en/
Hotel Normandië; leuk hotel. 1-persoonskamer 400 euro en 2 persoonskamer 424 euro incl. ontbijt. https://www.hotelnormandie.fr/en/

Auxerre is de hoofdstad van het departement Yonne en ligt aan de rivier Yonne, in Frankrijk. De gemeente had 34.451 inwoners op 1 januari 2019, die Auxerrois worden genoemd. De belangrijkste industrieën zijn de handel in wijn uit Chablis, de textielindustrie en de houtindustrie.