Nieuwsbrief

VVvA nieuwsbrief – 30 juni 2024

VVvA nieuwsbrief – 30 juni 2024

 • Zondag 7 juli zomer BBQ voor actieveVVvA vrijwilligers en Archeon personeel
 • 3 juli VVvA lezing: de Geschiedenis van ossen in Nederland en in Archeon
 • 11 juli Minderbroederskoor Pax et Bonum zingt in de Groene Kathedraal.
 • Wat is er allemaal te doen in Archeon: Prehistorische week
 • Nieuws van de flora & fauna werkgroep van museumpark Archeon
 • Nieuwe tentoonstelling “Bestemming bereikt” in Archeologiehuis
 • VVvA cadeau aan Archeon in 2025, kom maar op met jouw idee
 • Nieuw logboek Zwammerdamschepen
 • Limeskalender Zuid-Holland; Romeinse activiteiten juli t/m oktober
 • Tentoonstellingen en evenementen
 • Groen licht voor het nieuwe Romeins museum in Heerlen
 • Video’s over VVvA en Archeon van Erik Elshout
 • Let op: volgende ALV & Vriendendag is op zaterdag 2 november

Zondag 7 juli zomer BBQ voor actieve VVvA vrijwilligers en Archeon personeel

Op zondagavond 7 juli gaan we gezellig met elkaar barbecueën! Aan de start van de zomervakantie, de mooiste tijd in Archeon, komen we samen om te genieten van een lekkere barbecue!

Deze uitnodiging geldt voor het VVvA bestuur en alle vrijwilligers welke dit jaar actief zijn geweest in Archeon zelf of voor onze vereniging.

Geef je op via de QR of klik op de link. Graag horen we het ook even als je er niet bij bent. Tot dan!

https://forms.gle/DhBKBkKyk1SK3RFUA

Monique & Jack Veldman

3 juli lezing: De Geschiedenis van Ossen in Nederland en Archeon

Nieuwe lezingen en activiteiten op de website; save the dates!

Fokko Bloema is sinds 1996 in dienst bij Archeon als dierenverzorger verzorgt deze lezing. De ossen hebben vanaf de prehistorie tot en met de middeleeuwen een hele belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van ons land. In de geschiedenisboeken is deze rol ernstig onderbelicht.

Fokko Bloema zal je uitleggen waarom! De economische waarde van ossen wordt vaak niet onderkend. Als werkdieren zijn ze gebruikt voor het ontginnen van de woeste prehistorische gronden. In de bronstijd, ijzertijd, Romeinse tijd en middeleeuwen zijn het de trekdieren voor langeafstandstransport. In de middeleeuwen speelden ossen ook een belangrijke rol in de export van vlees.

Vanwege de belangrijke functie die ossen speelden in de (pre)historie van Nederland, heeft Archeon al in 1994 een span ossen aangeschaft. Zo hebben deze vriendelijke reuzen ook een belangrijke rol gespeeld in het dagelijkse infotainment van het park. In deze lezing hoopt de spreker zijn liefde voor deze beesten over te brengen door meer uitleg te geven over hun rol in de geschiedenis van Nederland en zal hij vertellen over de verschillende ossenspannen die op het park hebben gewerkt.

De ossen Isaac en James zijn in 2018 geschonken aan Archeon door de leden van de VVvA.

Save the dates! Zie onze website

Onze activiteitencommissie en met name Erik en Wiel zijn prettig druk bezig met het voorbereiden en organiseren van de komende najaar lezingen, excursie en workshop. Momenteel is nog niet alles bekend v.w.b. inhoud, maar je kun op de VVvA website vast de sprekers lezen en de data, welke je vast in je agenda kunt reserveren.

Vind jij het leuk om ook mee te doen en te organiseren? Gezocht enthousiaste leden

Het organiseren van lezingen, workshops en excursies is leuk werk en vraagt natuurlijk ook een beetje organisatie en improvisatietalent. Maar het geeft veel voldoening. Heb je interesse in archeologie en vind je het leuk om zelf ook een en enkele activiteiten voor VVvA te organiseren, maak dan een keer kennis met Wiel of Erik en wie weet draai je ook mee in de VVvA activiteitencommissie.

Meer informatie en aanmelden:

11 juli Minderbroederskoor Pax et Bonum zingt in de Groene Kathedraal.                                                               

De Minderbroeders en de Poorters van Gravendam hebben tijdens de Canondagen van de geschiedenis op 25 en 26 mei jl. een Willibrordusspel opgevoerd

Sint Franciscus, de stichter van de Orde van de Mindere Broeders, is bekend voor zijn liefde voor de schepping van God en voor de vrede onder de mensen.

De broeders van Archeon proberen dit te benaderen door op donderdag 11 juli aanstaande buiten te gaan zingen in de Groene Kathedraal. Dit is een oase van rust te midden van planten en bomen in het Rietveld te Hazerswoude. De broeders zingen ook uit hun nieuw repertoire Gregoriaanse gezangen vanaf A.D. 875.

Datum en tijd: donderdag 11 juli van 19.30 tot 20.30 uur. Locatie: De Groene Kathedraal, Burg. Ten Heuvelhofweg 21, Hazerswoude-Dorp. Toegang: Er is vrije toegang. Een vrijwillige bijdrage is welkom. Vervoer: Bij voorkeur per fiets of wandelend. Parkeren van auto’s is beperkt. Bijzonder: Slecht weer kan spelbreker zijn en dan zal dit niet plaatsvinden.

Canondagen:

De Minderbroeders en de Poorters van Gravendam hebben tijdens de Canondagen van de geschiedenis op 25 en 26 mei jl. een Willibrordusspel opgevoerd. Dat was mogelijk dankzij een intensieve voorbereiding waarbij onder andere muziek uit een twaalfde-eeuws Utrechts handschrift werd gebruikt.

Hoe in kloosters zulke handschriften werden geschreven, werd tijdens de Canondagen gedemonstreerd door twee broeders. De bovenzaal van het klooster was daarvoor ingericht als Scriptorium waar de broeders informatie verschaften over alles wat erbij komt kijken om zelf aan de slag te gaan. De eerste Nederlandse literatuur “Hebban olla vogala” werd daarbij als voorbeeld gebruikt. Datzelfde gedicht werd door een muzikale broeder op muziek gezet en samen met de bezoekers gezongen.

Zie voor verdere informatie: www.minderbroederskoor.nl onder “events” en een filmpje van Erik Elshout via https://youtu.be/7VsbHAlCop4

Broeder Bert & Broeder Laurentius

Wat is er allemaal te doen in Archeon: Prehistorische week

Tijdens de prehistorische week van 20 t/m 26 juli zie je hoe het eraan toe ging duizenden jaren geleden! Het hele jaar lang kan je in Archeon de prehistorie van Nederland ontdekken, maar tijdens deze week duik je er nog verder in. Met vele demonstraties, re-enactors en zelf aan de slag met prehistorische voorwerpen en gereedschappen. 

Bekijk hoe ze in het mesolithicum vis bereiden zoals ze dat vroeger deden. Of ontdek het vishuiden looien of leer looien. Bak zelf een broodje op een stok boven het knapperende kampvuur en bekijk het proces van wol verven in de ijzertijd. 

Meer informatie over evenementen in Archeon: https://www.archeon.nl/nl/agenda.html

Nieuws van de flora & fauna werkgroep van museumpark Archeon.

Over een papaver en een boktor.
In ons museumpark vinden we een uitbundige flora en fauna en we hebben zelfs een Flora & Fauna werkgroep. In dit team werken vrijwilligers en ze zorgen voor ons unieke landschap. Ze werken in kleine teams op verschillende weekdagen in de verschillende groenten-tuinen en prehistorische akkers als ook in het overig groen.

In deze eerste F&F editie nemen we je mee naar de chirurgijnstuin en vertellen je over de bijzondere dingen die we daar gezien hebben. In Archeon bloeit in deze maand juni de Papaver Somniferum of slaapbol https://www.floravannederland.nl/planten/slaapbol. Het is een medicinale plant, gebruikt als verdovingsmiddel die van oorsprong niet inheems is in Nederland. Je kunt hem vinden in de chirurgijnstuin, maar hij zaait zich zo makkelijk uit dat je hem overal in de middeleeuwen tegen kunt komen.

Zoals gezegd hebben we in ons park al een grote diversiteit aan bloemen en planten en dat trekt ook veel bestuivende insecten.  Zo kwam Erik Elshout (fotograaf en filmer van de Activiteitencommissie) tijdens het schieten van mooie papaverplaatjes een piepklein torretje tegen dat er fantastisch uitziet. Het boktorretje is een Zwarttip-smalboktor, Paracorymbia fulva die redelijk algemeen is in onze streken, maar zo gefotografeerd is het zoals we zeggen een plaatje. Zwarttip-smalboktor – Paracorymbia fulva – Waarneming.nl

Wil je ook (groen)vrijwilliger worden kijk dan op vrijwilligerswerk - Vrienden van Archeon (vrienden-archeon.nl) . En als je meer wilt weten over de Flora & Fauna werkgroep mail dan naar floraenfauna@archeon.nl.

Nieuwe tentoonstelling “Bestemming bereikt” geopend in Archeologiehuis

Op donderdag 16 mei opende burgemeester Liesbeth Spies de tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’ in het Archeologiehuis in Alphen aan den Rijn. Deze tentoonstelling neemt je mee naar de vele, soms niet eerder vertelde Zuid-Hollandse migratieverhalen. Centraal staan niet alleen de verhalen achter opgegraven voorwerpen uit Zuid-Holland, maar ook recente persoonlijke objecten en verhalen van mensen uit verschillende Alphense gemeenschappen.

VVvA cadeau aan Archeon in 2025

Onze vereniging heeft als goede gewoonte om ieder jaar een bescheiden, maar bruikbaar cadeau aan te bieden aan museumpark Archeon. Dat kunnen wisselende cadeaus is in de vorm van kleine publieks attracties, materialen zoals het middeleeuws podium of de bakkersoven of dieren zoals destijds de ossen.

Het bestuur van VVvA is op zoek naar goede ideeën voor het kado van volgend jaar en vraagt om jullie hulp daarbij.

Voorwaarden zijn dat wat wij aanbieden of zelf maken zichtbaar, leuk en interessant voor met name de bezoekers dient te zijn en betaalbaar voor onze vereniging.

En uiteraard passend in een van de tijden in Archeon.

Wij roepen onze leden op om hun ideeën hiervoor te mailen naar secretaris@vrienden-archeon.nl

Nieuw logboek Zwammerdamschepen; juni 2024

Lees het logboek van ‘Operatie Zwammerdamschepen’ juni 2024. Op de Restauratiewerf van de Zwammerdamschepen zijn dit voorjaar vele stappen gezet. Onder andere bij de Zwammerdamschepen 3 en 4 is veel vooruitgang te zien. Je leest het allemaal in dit logboek.

Lees meer: Logboek ‘Operatie Zwammerdamschepen’ juni 2024 | Archeon

Limeskalender Zuid-Holland; Romeinse activiteiten juli t/m oktober

Sinds een aantal jaren is Zuid-Holland heel actief met het voor het grote publiek zichtbaar maken van het rijke Romeinse erfgoed wat onze provincie te bieden heeft en wordt er o.a. door de Limes netwerktafel, waar organisatoren van Romeinse activiteiten elkaar treffen, veel georganiseerd.

Erfgoedhuis in Zuid-Holland coördineert samen met de provincie deze activiteiten en heeft een nieuwe kalender opgesteld voor de periode juli t/m oktober. Die kalender kun je hier downloaden en bekijken: def_limes-evenementenkalender_julokt24_3.pdf (geschiedenisvanzuidholland.nl)

Tentoonstellingen en evenementen

25 april-25 augustus 2024: Tentoonstelling Romeinse villa’s in Limburg, Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
17 mei 2024-30 maart 2025: Rijke Romeinse graven, Valkhof Museum, Nijmegen
15 juni-15 september 2024: Van Vondst naar Verzamelaar, Museum Hoge Woerd, Utrecht
14 en 15 september 2024: Open Monumentendagen
5 oktober 2024: Klokhuis Werelderfgoeddag in de Van Nelle-fabriek in Rotterdam
28 november 2024: Limesdag, Zevenaar, Gelderland

Groen licht voor nieuwbouw van Het Romeins Museum in Heerlen (foto: artist impression van de architect)

Het Romeinse badhuis – het oudste stenen gebouw van Nederland – krijgt een museum van wereldformaat

VVvA heeft een jarenlange actieve samenwerking met het Coriovallum, het Thermenmuseum in Heerlen en is verheugd het volgende nieuws ontvangen te hebben.

Met groot enthousiasme kondigt Gemeente Heerlen aan dat de nieuwbouw van Het Romeins Museum van start kan gaan! Op 26 juni heeft de gemeenteraad van Heerlen het besluit genomen om aanvullend krediet toe te kennen, waardoor er nu groen licht is voor de nieuwbouw. Dit besluit markeert een belangrijke mijlpaal in de transformatie van het centrum van Heerlen én het behoud van erfgoed van nationaal belang.

Het Romeinse badhuis in Heerlen, nu ondergebracht in het Thermenmuseum, wordt een plek waar bezoekers worden meegenomen in de wereld van de Romeinen. Hun aanwezigheid in Heerlen (destijds Coriovallum) en deze regio 2.000 jaar geleden, hun gebruiken en uitvindingen, klinken vandaag de dag nog door in onze manier van leven. Dit gaan bezoekers ervaren in Het Romeins Museum.

Wethouder Jordy Clemens benadrukt het belang van dit project: “De Gemeente Heerlen ondersteunt dit initiatief van harte en we zijn verheugd dat we samen met stichting Het Romeins Museum kunnen werken aan het behoud en de presentatie van ons rijke Romeinse erfgoed. Dit project zal niet alleen een nieuwe thuisbasis bieden voor het Romeins verleden, maar ook een culturele trekpleister vormen voor inwoners en bezoekers van Heerlen en de regio.”

Video opnames in Archeon van Erik Elshout
Erik Elshout van de activiteitencommissie is regelmatig aan het filmen bij VVvA evenementen en lezingen en in de laatste tijd Archeon zelf bij evenementen en activiteiten Hij heeft inmiddels een flinke collectie opgebouwd, welke je allemaal kunt bekijken.

De video’s zijn te zien door de links aan te klikken op de button VIDEO’S onderaan op deze pagina. Veel kijkplezier!

NoVA digitaal te lezen

Lees de laatste NoVA

In dit nummer 2. De Voorzet 3. Ondertussen in Archeon 4. Drinken als een bronstijger 5. (Bijna) altijd wat te vieren 6. 30 jaar Archeon 8. VVvA wisseling voorzitter 10. Vrouwe Hadewij 11. Anekdotes 30 jaar Archeon 12. Felicitaties 14. Boeken en tentoonstellingen 15. Agenda VVvA. 16. Strip Marcus & Marbo

Lees NoVA bovenaan op de homepage: https://www.vrienden-archeon.nl/

    

Bekijk het fotoarchief van Vereniging Vrienden van Archeon

Zie ook de recente fotoreportages van Willem.
Ons lid Willem de Jeu fotografeert regelmatig de activiteiten van VVvA en van Archeon zelf. Die foto’s heeft hij voor ons opgeslagen in de “cloud”. Om die te kunnen bekijken of te kunnen downloaden dien je als lid in te loggen op onze kalendersite. Op de pagina LEDENINFORMATIE staat de link naar het VVvA fotoarchief.
 
 
Meld je als lid aan voor de VVvA-Facebook ledengroep en deel ook je tips en belevenissen
 VVvA heeft sinds een aantal maanden een facebook pagina voor haar leden en vrijwilligers. Daar kan iedereen die zich aanmeldt zelf tips, ideeën, belevenissen en oproepen plaatsen welke een relatie hebben met Archeon, VVvA, geschiedenis en archeologie.
Meld je bij onderstaande link aan en post zelf ook jouw tips, foto’s en belevenissen v.w.b. archeologie, VVvA en Archeon. https://www.facebook.com/groups/472372766428505/

Video's

Bekijk onze video’s
Klik hier

Evenementen

Bekijk onze evenementen
Klik hier

Nieuwsartikelen

Bekijk onze nieuwsartikelen
Klik hier

Laatste nieuwsbrieven

VVvA nieuwsbrief – 8 juli 2024

VVvA nieuwsbrief – 8 juli 2024

Inhoud:
• Nog 1-2 plaatsen vrij voor archeologiereis Zuid Engeland
• 6 augustus lezing: Romeinse en inheemse voedingsgewoonten langs de limes
• 11 juli Minderbroederskoor Pax et Bonum zingt in de Groene Kathedraal
• Zangers gezocht bij de Minderbroeders
• Geslaagde zomer BBQ in Archeon
• NoVA’s 2018 tot 2024 nu terug te lezen
• Wat is er allemaal te doen in Archeon: Prehistorische week
• Limeskalender Zuid-Holland; Romeinse activiteiten juli t/m oktober
• Tentoonstellingen en evenementen
• Video’s over VVvA en Archeon

Lees meer
VVvA nieuwsbrief – 12 juni 2024

VVvA nieuwsbrief – 12 juni 2024

Inhoud:
• Veel activiteiten tijdens de Nationale Archeologie Dagen
• 3 juli VVvA lezing: De Geschiedenis van ossen in Nederland en Archeon
• Wat is er allemaal te doen in Archeon: 22 en 23 juni Midzomerfeest
• Nieuwe tentoonstelling “Bestemming bereikt” in Archeologiehuis
• VVvA cadeau aan Archeon in 2025; kom maar op met je idee
• Nieuw logboek Zwammerdamschepen
• Video’s over VVvA en Archeon van Erik Elshout

Lees meer
VVvA nieuwsbrief 23 mei 2024

VVvA nieuwsbrief 23 mei 2024

Inhoud:
-Geslaagde avond met historicus Maarten van Rossem
-4 juni lezing: de oorsprong van megalithische culturen in Europa
-Wat is er allemaal te doen in Archeon, o.a. de Canondagen
-VVvA bouwploeg heeft omheining Romeinse muur vernieuwd
-VVvA cadeau aan Archeon in 2025
-Romeinse workshops bij Hortus Populus in Bodegraven
-Video’s over Archeon van Erik Elshout

Lees meer