Praktische informatie

Datum

Lezing

Locatie

Kosten p.p

€ 0

De Geschiedenis van Ossen in Nederland en Archeon

Inhoud

Ossen hebben vanaf de prehistorie tot en met de middeleeuwen een hele belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van ons land. In de geschiedenisboeken is deze rol ernstig onderbelicht. Fokko Bloema zal u uitleggen waarom! De economische waarde van ossen wordt vaak niet onderkend. Als werkdieren zijn ze gebruikt voor het ontginnen van de woeste prehistorische gronden. In de bronstijd, ijzertijd, Romeinse tijd en middeleeuwen zijn het de trekdieren voor langeafstandstransport. In de middeleeuwen speelden ossen ook een belangrijke rol in de export van vlees.

Vanwege de belangrijke functie die ossen speelden in de (pre)historie van Nederland, heeft Archeon al in 1994 een span ossen aangeschaft. Zo hebben deze vriendelijke reuzen ook een belangrijke rol gespeeld in het dagelijkse infotainment van het park. In deze lezing hoopt de spreker zijn liefde voor deze beesten over te brengen door meer uitleg te geven over hun rol in de geschiedenis van Nederland en zal hij vertellen over de verschillende ossenspannen die op het park hebben gewerkt.

Over de Spreker

De Geschiedenis van Ossen in Nederland en Archeon

Fokko Bloema is sinds 1996 in dienst bij Archeon als dierenverzorger. Nadat hij in 1994 als bezoeker in het park is geweest, was hij erg onder de indruk van het park (en de ossen). In 1995 is hij begonnen als vrijwilliger en heeft hij voor het eerst met de toenmalige ossen van Archeon gewerkt. In 1996 is hij gevraagd om als dierenverzorger te werken bij het park. Sinds die tijd is zijn fascinatie en liefde voor runderen alleen nog maar gegroeid. Hij heeft met drie ossenspannen gewerkt, waarvan hij er twee zelf getraind heeft.

Aanvullende informatie:
Gratis parkeren op het parkeerterrein van Museumpark Archeon.
Er is een korte pauze, drankjes tegen vrienden prijzen, graag contant betalen.

Spreker

Tickets bestellen

Klik hier voor tickets

Kosten

€ 0

Datum

Tijd

Locatie