Praktische informatie

Datum

Lezing

Locatie

Kosten p.p

Neanderthaler en Sapiens in Europa: Een ontmoeting van gelijken?

Inhoud

Welk beeld heeft u als u denkt aan Neanderthalers? De primitieve, kreunende holbewoner die op een stuk vlees knauwt misschien of toch een nobele, kunstzinnige, liefhebbende mensensoort? De eerste is lange tijd hét beeld geweest die we van Neanderthalers hebben gehad. Verschillende ontdekkingen in de afgelopen decennia hinten echter op het feit dat de Neanderthalers misschien helemaal niet zo van ons verschillen als we dachten. In de laatste jaren schiet hierdoor het beeld van Neanderthalers opeens compleet de andere kant op. Waar ligt de waarheid?

Dit is een belangrijke vraag. De beeldvorming rondom Neanderthalers heeft namelijk grote gevolgen voor hoe we de menselijke geschiedenis, en onze eigen mensensoort, beschouwen. In deze lezing gaan we het hebben over de verschillende eigenschappen van Neanderthalers, zoals lichaamsbouw, technologie, kunst en cultuur, kannibalisme, en het uitsterven van deze mensensoort. Daarnaast zal het contact met onze eigen soort, dat ongeveer 50,000 jaar geleden plaatsvond, besproken worden. Het doel is een overzicht te creëren van het moderne onderzoek naar Neanderthalers en wat dit ons leert wat het betekent om mens te zijn.

Dinsdag 3 september 2024 Zaal open: 19:30, aanvang 20:00, Einde, voor 22:00 Gratis kaartje bestellen via: https://www.vrienden-archeon.nl/agenda

Over de Spreker

Neanderthaler en Sapiens in Europa: Een ontmoeting van gelijken?

Raphaël Gerssen is een master student archeologie aan de Universiteit Leiden en werkt sinds anderhalf jaar met veel plezier als Archeotolk in de Prehistorie. Tijdens zijn studie heeft hij zich gericht op verschillende aspecten van onderzoek naar menselijke evolutie en de rol van archeologie in de maatschappij. Zijn interesse in Neanderthalers is begonnen toen hij via een stage betrokken raakte bij een Neanderthaler opgraving, waar hij in de zomer van 2023 heeft opgegraven. Sindsdien is hij alleen maar enthousiaster geraakt over het onderwerp.

Aanvullende informatie:
Gratis parkeren op het parkeerterrein van Museumpark Archeon.
Er is een korte pauze, drankjes tegen vrienden prijzen, graag contant betalen.

Spreker

Tickets bestellen

Klik hier voor tickets

Kosten

Datum

Tijd

Locatie